Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bir akıllı kuyuya taş attı, taş geçen seçimin başını yardı.. Aynı taş yenilenen seçimin de iptalini getirir mi?

Fehmi KORU

Bir akıllı kuyuya taş attı, taş geçen seçimin başını yardı.. Aynı taş yenilenen seçimin de iptalini getirir mi?

AK Parti sözcüleri Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından verilen İstanbul seçimini yenileme kararı için ?oylar çalındı´ gerekçesini kullanmayı seviyor; YSK´nın gerekçeli kararında ?oyların çalındığı´ na dair herhangi bir atıf bulunmadığı halde?

Bana kalırsa oylar değil doğrudan doğruya seçimin kendisi çalındı.

YSK bu duruma ses çıkarmıyor.

Olabilir diyelim.

Hatalı kişilere aynen göreve devam denildi

Gerçek gerekçe, o il ve ilçedeki en kıdemli yargıcın başkanlık ettiği il ve ilçe seçim kurulları tarafından oluşturulan sandık kurullarının kamu görevlileri dışında birilerine de emanet edilmesi?

Yani, YSK verdiği kararla, il ve ilçe seçim kurullarını hatalı buldu.

Aynı YSK, önceki gün, 31 Mart´ta iş başında bulunan il ve ilçe seçim kurullarının 23 Haziran´da da görevlerine devam etmesi kararını açıkladı. Seçimi yenileme gerekçesi de böylece yine YSK tarafından işlevsiz hale getirilmiş oldu.

18 gün sonra yapılacak seçimde sandıktan Ekrem İmamoğlu yeniden önde çıkarsa, o seçimin de iptal edilebilmesinin yolunu da açmış oldu YSK?

İl ve ilçe seçim kurulları 31 Mart seçiminde daha önceki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerinde görev yapmış sandık kurullarını görevlendirmişlerdi; hataysa bu, 31 Mart seçimine ait bir hata değildi. Daha önceki seçimlerde o seçimlerin iptali için söz konusu olmamış gerekçe bu defa YSK tarafından geçerli sayıldı.

YSK´nın yeni kararıyla görevlerine devam edecek il ve ilçe seçim kurulları tarafından görevlendirilecek seçim kurullarında, YSK´nın seçimi yenileme kararı için gerekçe olarak kullandığı ?hatalı görevlendirme´ bir tek sandıkta bile tekrarlanırsa, bu, yeniden itirazlar için yeterli olabilecek?

Şöyle düşünün: İlçe seçim kurulu, sandığın başına yasanın öngördüğü türden devlet memuru bir başkan bulamadı veya bulduğu kişiler mazeret bildirerek görevi üstlenmekten kaçındılar; geçmişte onların boşluğu yasanın tanımına yakın başka görevliler atanarak dolduruluyordu. Yenileme kararının gerekçesi ile birlikte bunu yapabilme imkanı il ve ilçe seçim kurullarından alınmış oldu. Buna rağmen, yeterli sayıda devlet memuru bulunamadığı için bir-iki sandığa tanıma yakın görevliler atandığı takdirde ne olabilir?

/resimler/2019-6/5/0955411295155.jpg

Zincirleme hataların ilk halkası hükümete ait

YSK´nın seçimi iptal kararı veren üyelerinin önemli bir bölümünün görev süreleri aslında bir yıl önce sona ermişti; onların göreve devam etmelerini hükümet istedi. Şimdi de YSK kendisinin az bir süre önce ?hatalı´ bulduğu ve o hata yüzünden nüfusumuzun beşte birinin yaşadığı ülkemizin en büyük kenti olan İstanbul´un belediye başkanlığı seçimini iptal ettiği il ve ilçe seçim kurullarının aynen görevlerine devam etmesi kararını aldı. İl ve ilçe seçim kurulları da, daha önce zorda kaldıkları için başvurdukları sandık başkan ve üyelerini yeniden görevlendirmek zorunda kalırlarsa ne olacak?

Zincirleme görevlendirmeler seçimin iptali için yeniden gündeme gelebilecek.

Peki de zincirleme hataları YSK üyelerinin biten sürelerini uzatarak başlatan hükümetin hiç mi kabahati yok?

Olmaz olur mu, esas kabahat onların o kararında. Görev süresi sona eren üyeleri uğurlarken, kurumlarınca yapılacak seçimlerle göreve gelecek yeni üyelere, daha önceki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerinde yapılmış hatalı sandık kurulu atamalarından vazgeçilmesi talimatını vermesi gereken de hükümetti.

Şimdi önümüzdeki seçimle ilgili soruyu sorabiliriz: 31 Mart´taki sandık kurulları hatalı oluşumu zorunluluklar sebebiyle 23 Haziran´da da kendini gösterirse, yenilen taraf bunu seçimi iptal ettirmek için YSK´ya itiraz gerekçesi yapar mı? Böyle bir itiraza muhatap olan YSK, kısa süre önce verdiği kararı, gerekçeyi neredeyse yalnızca sandık kurullarının hatalı oluşumu olarak belirlediği için, bu defa da aynı yönde bir karar verir mi?

Yani? Yanisi şu: 23 Haziran seçimi de tekrarlanır mı?

AK Parti YSK´nın il ve ilçe seçim kurullarının görevlerini aynen devam ettirme kararına itiraz etti.

Hükümet bunu gerekçe göstererek 23 Haziran´da yapılması beklenen seçimin iptali yoluna gidebilir mi?

Bu da bir ihtimal. [Bunu bir dostum haftalar önce kulağıma fısıldamıştı da, ben fazla ihtimal vermemiştim, hatırlayacaksınız.]

İşleri içinden çıkılmaz hale getirmede üstümüze yok.

????



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER