Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bill Clinton’dan itiraf: “1994’te Ukrayna’yı Sovyet nükleer silahlarını Rusya’ya vermeye ikna ettiğim için pişmanım”

Clinton Ukrayna’nın işgaline geniş bir yer ayırdı ve 30 yıl sonra 1994’te imzalanan Budapeşte Mutabakatı hakkındaki pişmanlığını dile getirdi.

Bill Clinton’dan itiraf: “1994’te Ukrayna’yı Sovyet nükleer silahlarını Rusya’ya vermeye ikna ettiğim için pişmanım”

ABD eski başkanı Bill Clinton, İrlanda devlet televizyonuna verdiği söyleşide 1994 yılında Ukrayna’yı Sovyetlerden kalan nükleer silahlarını Rusya’ya vermesi konusunda ikna etmesinin bir hata olduğunu söyledi: “Bu nükleer silahlar şu anda Ukrayna’da olsaydı, Rusya işgali göze alamazdı.”

İngiltere hükümeti ile İrlanda Cumhuriyet Ordusu arasında imzalanan Hayırlı Cuma Anlaşması’nın 25. yılı için İrlanda’ya giden ABD’nin eski başkanı Clinton, İrlanda devlet televizyonu RTE’nin Prime Time programına konuk oldu.

Clinton konuşmasında Ukrayna’nın işgaline geniş bir yer ayırdı ve 30 yıl sonra 1994’te imzalanan Budapeşte Mutabakatı hakkındaki pişmanlığını dile getirdi.

Mutabakata göre Belarus, Ukrayna ve Kazakistan, Sovyetler döneminden kalan nükleer silahlarını Rusya’ya geri vermeyi kabul etmiş, Rusya da bu ülkelere meşru müdafaa dışında saldırmayacağı konusunda söz vermişti. Nükleer silahlarını Rusya’ya veren ülkeler nükleer kodlara sahip olmadıkları için silahları kullanamıyordu, fakat halef devlet oldukları için silahların mülkiyetini ellerinde tutuyordu.

Bill Clinton, bu mutabakatın imzalanmasında etkin rol oynadığı için pişman olduğunu belirtti: “1994’te Ukrayna’yı Sovyet nükleer silahlarını Rusya’ya vermeye ikna ettiğim için pişmanım. Ukrayna bu silahlara şimdi sahip olsaydı Rusya işgal etmeyi göze alamazdı.”



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER