Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Beynelmilel Bir Hikaye, Anlatan Sırrı Süreyya: ?Adıyamanlı Abuzer´den Parisli Voltaire´e??

Veysi Dündar

Beynelmilel Bir Hikaye, Anlatan Sırrı Süreyya: ?Adıyamanlı Abuzer´den Parisli Voltaire´e??

Türkiye nüfusu 80 milyon; yaklaşık 150-200 bin kişi düşüyor vekil başına. Ortalaması 175 bin olsun. Siyasi görüşleri yüzünden hapse atılan bir vekil sembolik olarak 175.000 kişinin iradesinin hapse atılmasına karşılık gelir. ?Bağımsız? yargıya sözümüz yok o görevini yapıyor. Sonuçta olan halkın iradesine oluyor.

Benim önerim yedek vekil sistemine geçelim. Hapse atılan vekilin bir yedeği olsun, o hapse atılırsa yedeği iradeyi temsil etsin. Ne demiş atalar ?Demokrasilerde çare tükenmez.? Yoksa o sözü ?demokrasilerde sorun tükenmez?e mi dönüştürsek?

Belli ki, Türk demokrasisinde çare tükenmiş. Sorun demokraside mi yoksa demokrasi olduğunu sandığımız mevcut yönetimimizde mi? Bir yerde sorun var da çözümü bulamadık.

Sırrı Süreyya Önder´in sinemadaki başarısı kıskandırıcı bir hikaye idi benim için. Frank Darabont (Esaretin Bedeli filminin yönetmeni) ABD için ne ise Sırrı da (kusura bakmasın samimiyetle) benim için odur. Bir diğer ifade ile Türkiye Cumhuriyeti kendi Frank Darabont´una hapsi layık gördü.

Filmi unutanlara bir sözünü anımsatalım o vakit :
?Sosyalizm nedir ki? Sosyalizm incir zamanı incir yenmesidir. Ama herkesin yemesidir.?

İncir zamanı incir? Zincir zamanı zincir?

Ben Sırrı´nın en çok Ebuzer Gaffari´yi anlatışını severim. Kanal 24 havuzun dibine düşmeden Tarık Tufan´a anlatıyor Ebuzer´i; bu yazının sonuna yerleştirdim konuşmayı, ama lütfen ağlamadan izleyelim.

?İki gömleği olan Müslüman değildir? diyen Ebuzer´i kim anlar kim anlatır? Sırrı anlatınca komünist olur, ama Ebuzer´in türbesinden büyük tabela ile kendini kutsayan belediye başkanı ehl-i din olur.

Her neyse Ebuzer´in hakkı divana, Sırrı´nın hakkı hukukun insafına kaldı. Güvenmek zorundayız.

Ben Sırrı´nın oyunculuğunu da severim. Düğün Dernek filminin ilkinde işbilir otel sahibi karakterinde kısacık da olsa görünüp Ahmet Kural´ı tüple dövme fantezisine gülerken sinema koltuğundan düşecektim.

O hapse gitti Cihangir kedileri bu kışı onsuz geçirecek. Cihangir sakinlerini tehdit eden spiker de hapse girer mi bilemeyiz, ama Cihangir´in bu sakininin hapse girmesi onu pek de üzmemiş olmalı. Neticede 1 kişi eksik olacak. Bu da birşeydir.

Sırrı Süreyya Önder hapse girerken bir cümle etti: ?Ne sarf ettiysek, arkasındayız. Bütün dostlara selam. Barış ve demokrasi kazanacak.?

Ne demişti Voltaire; ? Fikirlerinize katılmıyorum ama ifade etmeniz için canımı veririm.?

Voltaire 1694´de Fransa´da doğdu.
Sizce bu topraklarda doğmasına daha ne kadar var?



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz