Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

BERAT ALBAYRAK YENİ EKONOMİ MODELİNİ AÇIKLADI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dünden bu yana beklenen yeni ekonomik yaklaşımını açıkladı. Albayrak, Merkez Bankasının bağımsızlığı kritik esaslardan biri" diyerek TCMB´nin bağımsız olduğu vurgusunu yaptı.

BERAT ALBAYRAK YENİ EKONOMİ MODELİNİ AÇIKLADI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yeni ekonomik yaklaşımını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Bayburt´taki açıklamalarının devam ettiği sırada konuşan Berat Albayrak, "Daha hızlı ve daha güçlü politikalarla hedeflerine ilerlediği bir süreci yaşayacağız." şeklinde konuştu.

Yeni ekonomik modelini "stratejik akıl ve prensipler" üzerinden açıklayan Albayrak, yabancı yatırımcılara önemli mesajlar verdi. Albayrak, yeni ekonomi yaklaşımıyla Türkiye´nin yeni bir hedefe doğru ilerleyeceği vurgusu yaptı.

İşte Berat Albayrak´ın açıklamaları

"Cumhuriyet tarihimizden sonra ilk defa yeni bir sistem değişikliği sonrası Türkiye artık yeni bir Türkiye yolculuğu ve bunun güçlü adımlarla ilerlemesi için yeni bir süreci başlattı."

"Tüm bu anlamda baktığımızda yeni bir ekonomik yaklaşımının olacağını, paylaşacağımızı birçok ortamda ifade etti. Türkiye hakikaten son 16 yıllık AKP iktidarı döneminde ekonomik alanda bir üst lige çıktığı başarılı bir süreç ortaya çıktı."

"2002 yılında 36 bakan varken, 2002´den sonra 26´ya yeni sistemle birlikte 16´ya daha hızlı ve dinamik bir sisteme kavuşmasıyla birlikte yeni bir düzeye çıkacağını ifade etmiştik. Benim için heyecan verici bir gün bugün. Niye? Bugün yeni sistemin genel çerçevesini çizeceğimiz bir toplantı bu."

"Bir kısım iş insanlarımız ekonomistlerimiz burada. Onlarla periyodik olarak yaptığımız bu toplantılara devam edeceğiz."

"Bu çerçeveden baktığımızda Türkiye olarak bir üst lige. Türkiye orta gelir grubundan üst gelir grubuna çıkması için gerekli durumlarda nasıl bir yol haritası çizmesi konusunda birçok toplantı yaptı."

"Birçok arkadaşımızla sohbet ederek genel yol haritasını çizeceğimiz bir toplantı olacak."

"Türkiye´nin tüm kurumlarıyla tüm detaylı stratejileriyle daha hızlı ve daha güçlü politikalarla hedeflerine ilerlediği bir süreci yaşayacağız."

Yeni ekonomi modelinde daha etkin bir bakanlık

"Biz de bahsettiğim gibi kısa, orta ve uzun vadeli ekonomi politikalarımızı kurgularken nasıl bir vizyonla hareket edeceğimizi sizlerle paylaşacağımız bir toplantı olacak."

"Danışmanlarla bakan yardımcılarıyla çok daha etkin bir bakanlık olacak. Hele de icrai fonksiyonlarını yerine getirirken. Bu çerçeveden baktığımızda bütün bu istişareler sonrasında yeni bir ekonomik yaklaşımı ortaya koyalım."

"İlk günden beri yaptığımız attığımız adımlarla, bu çerçeveden ortaya koyacağımız ekonomik tüm paydaşlarla birlikte istişare ederek yola devam edeceğiz. Bir kısmını bizzat benim, bir kısmını da danışmanlarımızın gerçekleştirdiği bu süreçte hakikaten tüm paydaşlar özelinde ulusal ve uluslararası bu çerçevedeki yelpazede her bir adımı ince ince döşeyerek aksiyon alacağız."

"Bu görüşmelerimiz ve istişarelerimiz hakikaten Türkiye´nin bu yolculuğunda önemli bir ışık tutacak bize."

"Şimdi bu çerçeveye baktığımızda yeni ekonomik yaklaşımın en önemli adımlarından bir tanesi kararlı bir yaklaşım olması. Ne demek istiyorum? Bugüne kadar kararsız mıydık? Hayır."

Yeni ekonomi modelinde koordinasyon vurgusu

"Yeni model olarak ortaya çıkacak bu bakanlığın koordinasyonunda çok daha kararlı ve üçlü bir şekilde emin adımların atıldığı çok önemli ve yeni bir dönem başvuracak. Bir diğer fonksiyonu ne olacak bu yaklaşımın? Değişimi hedefleyen."

"Bu değişimi ortaya koyacak hakikaten çok somut, zemini güçlü bir şekilde ortaya koyması lazım. Peki bunun yanında ne olması lazım. İşte baktığımız gibi güçlü bir reflekse ve stratejik altyapıya sahip olması lazım. Küresel anlamda rekabetçi bir dönemde yaşıyoruz. Güçlü bir stratejimizin olması gerektiği bir süreçten geçiyoruz."

"Kayıt dışı noktasında çok daha etkin, çok daha piyasa dinamikleri noktasında performansa dayalı ekiplerle yoğun bir mücadele ortaya koyulacak. Gelir dağılımının iyileştirilmesi ve bu sürecin tüm temel politikalarla ortaya konulması da, Türkiye´ye farklı bir noktaya getirecek."

"Bu yaklaşımlar, tüm bu süreçleri destek mekanizmalarıyla bir katalizör ve bir büyük motivasyon unsurunu ortaya koyarak kurgulayacağımız nitelikli insan gücüyle taçlandıracağız. Bu alandaki politikaların tamamı dünyadaki en gelişmiş ülkelerin göstergelerine ulaşmamızı sağlayacak ve ciddi bir disiplinle hayata geçirilecek."

"Ekonominin her alanına katkı sağlayan sivil toplum kuruluşları, kaynak verimliliği kültürünün oluşturulması gibi çok stratejik adımlarla süreci daha üst bir noktaya taşıyarak ortaya koyacağız."

"Şimdi bu genel çerçevenin dışında bu sürecin bu 5 yıllık dönüşüm sürecini günlük değil, kısa, orta ve uzun vadede temeller üzerine inşa ettiğimiz bu modelin biraz daha ufak ufak paylaşmak istiyorum."

Yeni ekonomi modelinde kamu harcamalarında tasarruf

"Mesela kamu kaynaklarının verimliliğini bu modele göre saylayacağımızı söyledik. Burası çok önemli. Yatırımı bu modelin öngördüğü kriterlere göre belirleyeceğiz. Özellikle yapılacak yatırım ya da harcamanın bütün bu çerçevede bahsettiğimiz teknolojik ürün üretimini önceliyor mu? Buna bakacağız."

"İhracatı arttırıyor mu? Ona bakacağız. Cari açığın azalmasına düşmesine bir katkısı var mı? İşte bu yeni dönemin en anahtar cümlelelerinden bir tanesi de özellikle yatırım ve harcamaşarı bu belirlenen kriterler açısında çok etkin bir şekilde yöneteceğiz."

"Harcamalar dönüyor, dönüyor Hazine ve Maliye Bakanlığına dönüyor. Bakacağız, bu kriterlere uymayanlar "sarı ışık, kırmızı ışık" bu şekilde sınıflandıraacağız."

"Bugüne kadarki tüketim ve harcama kültüründe tasarruf mekanizmasını etkili kılacağımız bir sürece gireceğiz. Kamu kurumları altını çizdiğimiz bu uyum içerisinde bu hedeflerle hareket ederek yollarına devam edip mesai ortaya koyacaklar."

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER