Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Başkan koltuğundan olunca en yakınları boş durmuyor, onu kötüleyecek kitaplar yazıyorlar…

Fehmi Koru, Trump’un başkanlığı döneminde yanında bulunmuş, önemli görevler ifa etmiş, ama o başkanlıktan düşünce onun aleyhinde bilgiler içeren kitap yazan insanlar üzerinden bir değerlendirmede bulunuyor.

Başkan koltuğundan olunca en yakınları boş durmuyor, onu kötüleyecek kitaplar yazıyorlar…

İki başkan bir araya geliyor. Görüşmenin başlamasından önce mutat olduğu üzere medya önüne çıkacaklar; tam o sırada, uzaktan gelen başkan diğer başkana şunları söylüyor: 

“İlk birkaç dakika, kameralar açıkken, seninle ilgili biraz sert çıkışlar yapacağım; basın mensupları ayrılınca konuşuruz. Tamam mı?”

Ve öyle de yapıyorlar. Kameralar önünde atıp tutan başkan yüz yüze görüşmede muhatabına farklı davranıyor.

Kamera aslanı olanı, ABD’nin bir önceki başkanı Donald Trump. Muhatabı da Rusya devlet başkanı Vladimir Putin… İkili görüşme G-20’nin Osaka’da 2019 yılında yaptığı zirvede gerçekleşirken aralarında böyle bir konuşma geçiyor. 

Dünya -Amerikan halkıyla birlikte-, bu garip tavrı, Trump’ın seçim kampanyasında (2016) yanında yer alan, başkan seçilince Beyaz Saray’a taşıyıp kendisine basın sözcüsü yaptığı, Beyaz Saray’daki son birkaç ayı başkanın eşi Melanie Trump’ın özel kalem müdürü olarak geçirmiş, Stephanie Grisham’ın yazdığı anılardan öğreniyor.

Devlet görevlisi oluyor kadın, ama aynı zamanda evin kızı gibi bir şey. Trump’ların her şeylerine vakıf.

“Şimdi Sorularınızı Alacağım” (“I’l Take Questions Now”) adını taşıyan kitabı henüz piyasaya çıkmadı. Basılı nüshayı ele geçiren Washington Post gazetesi okurları için önemli bölümlerini geniş bir haberde değerlendirmiş, ben de bu alıntıyı oradan aldım.

Kitapta ABD’ye dört yıl boyu başkanlık yapmış Donald Trump’ın bütün tuhaflıkları sergileniyor.

Onun zaaflarını bilen muhatapları sonuç almak için onları kullanıyor. Kitaptan, Putin’in Trump’la yaptığı görüşmelere tercüman olarak güzel kadınları özellikle getirdiğini de öğreniyoruz.

[Putin’le görüşecek liderlerin zaafların kullanılması konusunda dikkatli olmasında yarar var.]

Grisham’ın ilk elden aktardığı anılar “Klima ile içeriye doluşurcasına samimiyetsiz bir havanın Beyaz Saray’daki varlığına işaret ediyor.

Yalan Trump’ın en fazla kullandığı silahmış… 

Çevresindekiler de onu kızdırmamak için sıkça yalana başvururlarmış… 

Trump’ın yalanları meşhur zaten; en son ayrıldığı güne kadar dört yıl boyunca konuşmalarına yansımış doğru olmayan -eski deyimle ‘hilaf-ı hakikat’– sözlerinin sayısı 30.573’e ulaşmıştı. Kitapta o sayılar içerisinde yer almayan daha vahim yalanlar da aktarılıyor.

Beni esas şaşırtan, çevresindekilerin de, bazen çekindikleri bazen de kendisinden korktukları için, yalan dolana başvurmaları oldu. Eski başkanlardan George H. W. Bush (Baba Bush) öldüğünde, Beyaz Saray görevlileri, gelenek öyle olduğu için, Bush Ailesi’ne başkanlık uçağını (Air Force One)  tahsis etmişler, ancak bunu Trump’tan saklamışlar.

Nedenini şöyle açıklıyor Grisham“Çok kısa bir seyahat için bile uçağın bu amaçla kullanılmasından rahatsızlık duyacağı kesindi. Cesetler, ölümler, hatta hastalıklar.. bu tür şeyler Trump’ı rahatsız ederdi çünkü.” 

Bush Ailesi ile de başı hoş değilmiş Trump’ın; Bush’lar da onu sevmezlermiş…

Yazının burasında biraz durup düşünme zamanı.

Trump’ın son zamanlarına kadar yanında bulunmuş, yalnızca resmi işlerini gözlemekle kalmayıp ailesini de yakından tanıma fırsatı bulmuş biri Stephanie GrishamTrump’ın ve ailesi üyelerinin her şeylerini biliyor.

Ve sonrasında oturup onlarla ilgili 352 sayfalık bir kitap yazıyor.

[Donald Trump’ın ağabeyinin kızı Mary Trump da amcasını anlatan bir kitap yazmıştı. Amca-yeğen ‘Dünyanın En Tehlikeli Kişisi Nasıl Bizim Aileden Çıktı’ (‘How My Family Created the World’s Most Dangerous Man’ ) adlı kitapta yazılanlar yüzünden mahkemelik. Mary Hanım şu günlerde yeni bir kitapla (‘Reckoning’) hesaplaşmasını sürdürüyor.]

Grisham’ın yazdıklarını okuyunca “Bağrımda yılan beslemişim” dese yeri var Trump’ın.

En çok da eşi Melanie ile kızı İvanka’nın…

İvanka ve eşi Jared Kushner Beyaz Saray’da resmen görevliydiler. Damat Jared dışişleri bakanlığını da sollayarak ülkesinin Ortadoğu politikasını tek başına yönetmekteydi. Donald Trump’ın İngiltere’ye yaptığı resmi ziyarette, Buckingham Sarayı’ndaki Kraliçe Elizabeth ile görüşmeye yalnız karı-koca Trump’lar davetliyken Jared ve İvanka da gitmek istemişler. 

Protokolü de çiğneyerek

Gerekçe?

“Eh, onlar Birleşik Krallık’ın kraliyet ailesi iseler biz de ABD’nin kraliyet ailesiyiz’ diye düşünüyorlardı” diyor Stephanie Grisham.Trump’ın yanındakiler İvanka’dan “Prenses” diye söz ediyorlarmış zaten.

Görüşmelerde başkan yardımcısının yanı başında otururmuş Jared Kushner. Korona ile savaşta Trump’ın kamuoyuna yansıyan yanlış görüşlerini o belirlemiş. Grisham“Seçimde kaybedilecekse bu Jared yüzünden olacak” demiş Melanie’ye; o da “Haklısın” demiş.

Seçimi kaybettiler de.

Ön planda Donald Trump göründüğü için yeniden Beyaz Saray’a dönme hırsının sadece onda olduğu sanılıyor; hatta eşinin rahatsızlığından da söz ediliyor. Stephanie Grisham aksi kanaatte. Göründüğünün aksine eşi de en az Trump kadar hırslıymış…

Trump seçimi kaybedince en yakınında bulunanlar dört yılın birikimlerini afişe etmeye başladılar. Daha kitap piyasaya çıkmadan, içinde neler anlatılacağını bildikleri için olacak, hem Donald hem de Melanie Trump yazarı hakkında olumsuz eleştirilerini kamuoyuyla paylaştılar. Dört yıl boyunca sürekli en yakınlarında taşıdıkları kişi hakkında “O zaten kötü biriydi, dengesizdi” tarzında açıklamalar yaptılar…

Putin yerinden olsa onun hakkında da çok yakınında bulunanlar aynı türden anı kitapları yazacaktır.

Kural bu: “Kral öldü, yaşasın yeni kral…”

Bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Rusya’nın Karadeniz sahilindeki Soçi kentinde Putin’le buluşup yüz yüze görüşecek. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz