Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Balkanlar ´soğuk savaş´a doğru gidiyor!

Makedonya ile Yunanistan arasındaki isim anlaşmasında gerilim tırmanıyor. Makedonya hükümeti, anlaşmanın referanduma sunulması öncesi Rusya yanlısı iş adamlarının halka para dağıttığını öne sürdü.

Balkanlar ´soğuk savaş´a doğru gidiyor!

17 Temmuz 2018 Salı

DUVAR ? Yunanistan ile Makedonya arasındaki ?isim anlaşması´na dair gerilimde her geçen gün yeni bir perde açılıyor. Anlaşmanın iki ülkede de iç muhalefetle karşılaşmasının gölgesinde, süreç tüm Balkanları etkisi altına alacak yeni bir ?soğuk savaş´a doğru evriliyor.

İDDİA: İÇ KARIŞIKLIK İÇİN PARA DAĞITILIYOR

Son gelişme, Makedonya hükümetinin ?Rusya destekli bazı Yunan iş adamlarının Üsküp´te ayaklanma ve iç savaş çıkarmak için vatandaşlara para dağıtmaya başladığını´ açıklaması oldu. Makedonya Başbakanı Zoran Zaef, ?Rusya ile yakın bağları bulunan Yunan iş adamlarının Makedonya vatandaşlarına 13 bin ila 21 bin doları dağıttığı yönünde bir açıklama yaptı.

Bu paralarla, anlaşmanın Makedonya´da tarihi bir referandumla halk oylamasına sunulması öncesinde, Rusya´ya yakın unsurlar tarafından iç karışıklık çıkarılacağı iddia ediliyor. Makedonya polisinin üst seviyede alarma geçtiği, Atina´nın da bilgilendirildiği belirtiliyor.

PAOK´UN SAHİBİNE SUÇLAMA

Atina´da ise gözler, PAOK futbol kulübünün hükümete yakınlığı ile bilinen sahibi İvan Savvidis´e çevrildi. Yunan medyası, Rusya ile çok yakın bağları bulunan Savvidis´in Makedonya´daki referandumu raydan çıkarmak için binlerce doları gözden çıkardığını iddia edince iş adamı kamuoyuna açıklama yapmak zorunda kaldı; iddiayı, ?kendisine yöneltilen karalama kampanyasının parçası´ olarak niteledi. Savvidis geçtiğimiz aylarda, silahlı bir şekilde saha basması sonucu tüm dünyanın ilgi odağı haline gelmişti.

 

Makedonya´nın suçlamasının, iki Rus diplomatın Atina tarafından ülkenin kuzeyinde hükümet karşıtı ajitasyon organize etmek suçuyla sınır dışı edildiği bir sürece denk gelmesi de dikkat çekti.

?TÜRKİYE FAYDA SAĞLAR´

Yunan uzmanlar ise Balkanlarda yeni Soğuk Savaş rüzgarları esmeye başladığı yorumu yapıp, Türkiye ayrıntısına dikkat çekiyor. Ülkenin saygın gazetelerinden Efimerida ton Sintakton başyazısında, Makedonya ile anlaşmanın Atina açısından elzem olduğu vurgusunu yaptı. Gazete, anlaşmanın çökmesinden ?Rusya ile Türkiye´nin büyük fayda sağlayacağını´ ve Yunanistan´ın bölgesel yalnızlığa iteleceği uyarısında bulundu.

Kaynak: Gazete Duvar



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER