Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bağdadi videosunun kodları

Terör örgütü DAİŞ lideri Ebubekir Bağdadi´nin 5 yılın ardından ortaya çıkmasıyla, örgütün Suriye ve Irak´ta kalelerinin yıkılmasının ardından yeni bir aşamaya geçebileceği belirtiliyor.

Bağdadi videosunun kodları
Terör örgütü DAİŞ lideri Ebubekir Bağdadi´nin 5 yılın ardından ortaya çıkmasıyla, örgütün Suriye ve Irak´ta kalelerinin yıkılmasının ardından yeni bir aşamaya geçebileceği belirtiliyor.

Bağdadi, Temmuz 2014´te Musul´daki Nuri Camii´nde minbere çıkarak, Suriye ve Irak´ta kontrol ettiği bölgeler üzerinde sözde "halifelik" ilan ettiği anlardan 5 yıl sonra ilk kez ortaya çıkmıştı.

Ebubekir Bağdadi, DAİŞ tarafından servis edilen son görüntülerinde, Ağustos 2018´de yayınlanan son sesli mesajında olduğu gibi kendisine biat edenlere savaşmaya devam etmeleri yönünde çağrıda bulunmuştu. Bağdadi, Telegram uygulaması üzerinden yayınlanan videoda Bağoz yenilgisini kabul ederek, DAİŞ unsurlarının Bağoz´un intikamını alacağı tehdidinde bulunmuştu.

The Search for International Terrorist Entities (SITE) isimli radikalleri izleyen özel istihbarat şirketi ile Iraklı uzman Hişam el-Haşimi, videoda görünün kişinin Ebubekir Bağdadi olduğunu doğruladı.

YENİ SALDIRILARIN HABERCİSİ Mİ?

Washington´daki Ortadoğu Enstitüsü´nde araştırmacı olan Charles Leicester, Bağdadi´nin görüldüğü videonun, yenilgiden yeni çıkan bir terör örgütü için kritik bir zamanda geldiğine dikkat çekerek, örgütün dünya çapında geniş çaplı saldırılar gerçekleştirebilecek uluslararası bir hareket olarak kendisini yeniden oluşturmaya çalıştığını öne sürdü.

Analist Peter Nanninga ise, Bağdadi´nin 5 yılın ardından ortaya çıkmasındaki amacın, örgütün hala güçlü ve kendisinin de hala bir lider olduğunu göstererek, kendisine biat edenlerin morallerini yükseltmek olduğunu dile getirdi.

Stratejik Diyalog Enstitüsü´nde araştırmacı olan Amarnath Amarasingham da Bağdadi´nin videoda kullandığı ifadelerdeki amacın, örgütün bir geçiş döneminde bulunduğu göstermek olduğunu söyledi. Amarasingham ayrıca, Suriye ve Irak´ta hala kanlı saldırılar yapan uyuyan hücreler olsa da bu dönemdeki çabaların, bu iki ülke dışındaki yerlere odaklanacağını da kaydetti.

Londra´daki King College´da araştırmacı olan Charlie Winter de Bağdadi´nin, örgütün uğradığı hezimete rağmen, ideolojinin benzeri görülmemiş bir şekilde küreselleştiğini doğrulamak istediğini söyledi.

Bu bağlamda Winter, videonun DAİŞ projesinin hala hayatta olduğunu hatırlatmakla kalmayıp, örgütü şiddeti kullanarak vurgulamanın her zamankinden daha önemli olduğunu gözler önüne serdiğini söyledi.

Diyabet hastası olan Bağdadi en az bir kez yaralandı ve birkaç kez de ?Hayalet? lakaplı DAİŞ lideri hakkında öldüğünü ilişkin haberler ortaya atıldı.

Charles Leicester konu hakkında, ?Bağdadi´nin sağlığı hakkında birçok söylenti var ve bu video bunları yalanladı? yorumunda bulundu.

NEREDE SAKLANIYOR?

Öte yandan İngiliz The Telegraph gazetesi, Bağdadi´nin Irak´ın batısında yer alan Suriye sınırına yakın çöllerde saklandığını öne sürmüştü.

Bağdadi´nin saklandığı bölgede az sayıda sivilin yaşadığının kaydedildiği haberde, örgüt liderinin yayınlanan görüntülerinin de söz konusu bölgede çekildiği ifade edildi.

Önceki gün Berlin´de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya gelen Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, ?DAİŞ´in zayıfladığı ancak henüz yenilmediği? uyarısında bulundu.

Irak istihbaratının Bağdadi´nin yerine ilişkin 17 yer tespit ettiğini söyleyen Abdulmehdi, hangi ülkede olduğunun bilinmemekle birlikte olası noktaların dörde indirgendiğini söyledi.



Anahtar Kelimeler: Bağdadi videosunun kodları

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER