Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

BAE İle Umman Arasındaki Yumuşak Savaş Sertleşecek Mi?

Ortadoğu´da son yıllarda yaşananlar Birleşik Arap Emirlikleri- Suudi Arabistan ile Umman arasında yaşanan gizli savaşaı ortaya çıkardı.

BAE İle Umman Arasındaki Yumuşak Savaş Sertleşecek Mi?

Tesnim Haber Ajansı - Ortadoğu´da son yıllarda yaşananlar Birleşik Arap Emirlikleri- Suudi Arabistan ile Umman arasında yaşanan gizli savaşaı ortaya çıkardı.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan´ın Yemen´deki faaliyetleri ile Suud, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn´in İran ve Katar politikaları Umman´ı rahatsız ettiği belirtiliyor.

Körfez ülkeleri ile Umman arasında yumuşak bir savaşın sürdüğü gözlemlenirken Umman Dışişleri Bakanı Yusuf Bin Alevi´nin Rusya Today televizyonuna verdiği röportaj savaşı gözler önüne seriyor.

Umman Dışişleri Bakanı Yusuf Bin Alevi, Rusya Today´a verdiği röportajda, "Birleşik Arap Emirlikleri´nin bölgede emellerinin olduğu ve bunun kontrol eidlmesi gerektiğini" söylemesi dikkatleri Birleşik Arap Emirlikleri-Umman sultanlığı ilişkilerine çekti.

Umman´ın Körfez İşbirliği Teşkilatı´nın bölge politikalarına sıcak bağmadığı bilinirken Muskat yönetiminin Birleşik Arap Emirlikleri´nin Yemen´de ki faaliyetlerine yoğunlaştığı görülüyor.

Umman, Birleşik Arap Emirlikleri´nin Yemen´in Sokatra adasındaki faaliyetlerini yakından takip ediyor.

Muskat yönetimi, Abu Dabi yönetimininin Sokatra adasındaki faaliyetlerini ulusal güvenliğine tehdit olarak görüyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, Sokatra adasında kontrolü sağladıktan sonra stratejik Babu´l Mendeb boğazının kalbinde yer alan Myon adasını da kontrolü altına aldı ve adayı bir koloniye dönüştürdü.

Birleşik Arap Emirlikleri´nin Sokotra adasından sonra Myon adasında da kontrolü sağlaması Babu´l Mendeb boğazına bakan ve uluslararası koridoru gören Zübab bölgesinde kontrolü sağlamasını kolaylaştırdı.

Birleşik Arap Emirlikleri´nin Yemen´deki hamlelerine ilaveten Suudi Arabistan da Yemen´de birçok faaliyet yürütüyor.

El Mehre şehrini kontrolü altında tutan Suudi Arabistan, şehirde hava, kara ve denizden soktoğu askerlerin bulunduğu birçok askeri kışla kurdu.

Suudi Arabistan, 10 Ekim 2017´de Birleşik Arap Emirlikleri tarafından Aden´de ilan edilen Güney Yemen Geçiş Konseyi´ni de destekliyor.

Umman Sultanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan´ın genelde bölgede özelde Yemen´deki faaliyetlerini ulusal çıkarlarına ve güvenliğine tehdit olarak görüyor.

20 Şubat´ta Körfez´den haber veren Halic Online haber sitesine konuşan Ummanlı akademisyen ve politikacı Abdullah El Geylani, Yemen´nin El Mehre şehrinin Umman´ın ulusal güvenliği bakımından önemli bir konuma sahip olduğunu söyledi.

El Geylani açıklamasının devamında ise, Birleşik Arap Emirlikleri´nin Yemen´in güneyinde En Nuhbe El Mehreyye isimli yeni bir milis güç kurduğunu ifade etti.

Muskat yönetiminin uzun yıllardır Suudi Arabistan´ın Körfez İşbirliği Teşkilatı üzerindeki etkisini kırmak için çalıştığı biliniyor.

Suudi Arabistan ise hem Körfez İşbirliği Teşkilatı´nı hemde üye ülkelerin kontrolünü tam anlamıyla ele geçirmek için ortak bir para birimi girişimini başlattı.

Umman ise Suudi Arabistan´ın bilhassa Katar krizi sonrası Körfez İşbirliği Teşkilatı üzerindeki etkisinin artmasını endişeyle takip ediyor.

Umman Sultanlığı´nın, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri´nin aldığı kararlar doğrultusunda karar alması için büyük bir baskının altında olduğu biliniyor.

Umman, bugüne kadar tam anlamıyla bu baskılara boyun eğmedi.

Birleşik Arap Emirlikleri´nin bölgedeki eylemlerinin yoğunlaşması sonucu Umman´ın da karşı ataklarının sıklaşacağı düşünülüyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER