Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Avusturya´da aşırı sağın hükümet programındaki ´Türkiye´ ayrıntısı tepkiyle karşılandı

AB Bakanı Ömer Çelik, Avusturya hükümet programına tepki gösterdi ´Hükümet programındaki ırkçı yaklaşımlar, AB değerlerini bir formalite haline getirme çabasını gösteriyor´ dedi.

Avusturya´da aşırı sağın hükümet programındaki ´Türkiye´ ayrıntısı tepkiyle karşılandı

Avusturya´da koalisyon anlaşması meclisten güvenoyu alırsa, aşırı sağ hükümete yerleşmiş olacak. Böylelikle Avusturya Dışişleri Bakanı sıfatıyla da tanınan 31 yaşındaki Halk Partisi lideri Sebastian Kurz, dünyanın en genç başbakanı olması bekleniyor.

Kurz´un hükümet programındaki Türkiye ayrıntısı ise büyük tpeki çekti.

GÖÇ, SIĞINMACILAR, TÜRKİYE?

Kurz´un programından ayrıntılar:

- Avrupa´ya göç yollarının kapanması

- Sığınmacılara sosyal yardımlarda büyük kesintiye gidilmesi

- Göçmenlere ancak Avusturya´da 5 yıl kaldıktan sonra sosyal yardım verilmesi

- AB´nin Türkiye ile müzakereleri kesmesi ve bunun için müttefikler aranması

TÜRKİYE´DEN SERT TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı´ndan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu ifade hakkında, "Avusturya´nın yeni hükümetinin programındaki bu talihsiz ve basiretsiz ifade, ayırımcılığı ve ötekileştirmeyi temel alan siyasi akım hakkında taşınan endişeleri maalesef doğrular niteliktedir" denildi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise Avusturya´da yeni kurulan hükümetin programındaki ´AB´nin Türkiye ile müzakereleri kesmesi ve bunun için müttefikler aranacağı´ ifadesine tepki gösterdi. Çelik, ´aşırı sağın gecikmeden demokrasi değerlerine saldırmaya başladığını´ söyledi. Çelik, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Avusturya´da merkez sağ(?) ve aşırı sağ partiler arasında kurulması kararlaştırılan hükümet temel demokratik değerlere gecikmeksizin saldırmaya başladı" ifadesini kullandı. "Merkez sağ" ifadesinin etiket olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Çelik, "Önceki Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz partinin başkanı. Şimdi Başbakan oluyor. Zihniyeti aşırı sağdan bile radikal. Ve şimdi bu koalisyon hükümeti programlarına Türkiye ile müzakereleri kesmeyi koyuyor. Üstelik bunun için müttefikler arayacaklarını söylüyor" değerlendirmesinde bulundu. Çelik, paylaşımında, "Bu ´müttefik arama´ işi ne kötü anıları çağrıştırıyor tarihten. Bu koalisyonla ilk defa AB içinde aşırı sağ iktidara geliyor. Ve Avrupa Birliği´ni Weimar Cumhuriyeti´nin akıbetine sürükleme gayreti içinde olacaklarını ilan ediyorlar" ifadelerine yer verdi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER