Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Avrupa Birliği´nin Geleceği ve Dolar

Levent YILMAZ

Avrupa Birliği´nin Geleceği ve Dolar

Bir süredir geleceği tartışmaya açılan Avrupa Birliği şu sıralar üst üste ciddi kırılmalar oluşturabilecek bir dönemi yaşıyor. Bir yandan İtalya ile yaşanan bütçe sıkıntısı diğer yandan İngiltere´nin birlikten çıkışının anlaşmasız olması riskinin artması işleri daha da zorlaştırıyor. Özellikle İtalyan hükümeti ile yaşanan gerilimin benzer sorunları yaşayan diğer ülkeleri de tetikleyecek şekilde bir ?domino etkisi? oluşturması ihtimali de artık masada tartışılan konulardan birisi haline geldi. Avrupa Birliği 2008 Küresel Finansal Krizi´nin ardından baş başa kaldığı borç krizinin etkilerini henüz üzerinden atamamışken karşı karşıya kaldığı bu iki ciddi durum süreci daha da ağırlaştırmaya başladı.

Hatırlayacağınız üzere daha önce de Yunanistan´ın krizi Avrupa Birliği ülkelerinin ana gündem maddesi olmuş ve Yunanistan´ı kurtarma planı Avrupalı siyasetçilerin başını oldukça ağrıtmıştı. Her ne kadar Yunanistan konusunda bir ilerleme sağlansa da sürecin birliğe bakış açısında oldukça ciddi endişeler ortaya çıkardığını unutmamak lazım. Öte yandan Brexit´in olası etkileri ve İtalyan ekonomisinin büyüklüğüne baktığımızda durum bu kez daha kritik bir hal almış durumda. Zira Yunanistan gibi görece olarak küçük ve etkisiz bir ülkenin sıkıntılarının bu kadar büyük bir sorun haline geldiği bir yapıda, anlaşmasız Brexit ve İtalya´nın durumu çok daha vahim sonuçlar doğurabilir.

AB ÜLKELERİNİN BÜYÜME HIZLARI DA YAVAŞLIYOR

Tüm bu sorunlar yumağının yanında küresel ekonomiye ilişkin beklentiler neticesinde aşağı yönlü revize edilen büyüme beklentilerinden Avrupa Birliği üyesi ülkeler de nasibi alıyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), ?Dünya Ekonomik Görünüm Raporu?nun (WEO) ?İstikrarlı Büyümeyi Sınayan Zorluklar? başlıklı Ekim 2018 sayısında küresel büyüme beklentileri yüzde 3.9´dan yüzde 3.7´ye indirmişti. Aynı raporda; Almanya, İspanya, Fransa, İngiltere ve İtalya´nın da büyüme beklentileri aşağı yönlü revize edilmişti. Görüldüğü üzere zaten bir yavaşlama sürecine doğru sürüklenen Avrupa ekonomisinin yaşadığı Brexit ve İtalya bütçesi gibi sorunların kendileri kadar olası etkileri de yakından takip edilecek unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bunların üstüne, Trump´ın göreve gelir gelmez, Avrupa Birliği için büyük ekonomik destek olacağı ifade edilen TTIP (Transatlantik Yatırım ve Ticaret Ortaklığı) anlaşmasını rafa kaldırması hala akıllardayken Macron´un ?Avrupa Ordusu? önerisi ile rahatsız olan Trump´ın Avrupa Birliği üzerinde yeni bir baskı oluşturması ihtimali de yükseliyor.

DOLAR´IN SEYRİ NE OLACAK?

Ağustos ayında yaşadığımız spekülatif atak, Dolar´ın seviyesi konusundaki hassasiyetlerimizi artırmış durumda. Özel kesimin döviz cinsinden borçlarının miktarı ve kurun enflasyon üzerindeki baskısı gibi konular kur seviyesini daha yakından takip ettiğimiz bir süreci de beraberinde getirdi. Ateş düştüğü yeri yakar misali biz sadece içeri odaklansak da Dolar tüm dünyada değerleniyor. ABD Merkez Bankası FED´in politikaları neticesinde devam eden kademeli faiz artış sürecine bakarsak bu trend 2019´da da devem edecek gibi görünüyor.

Her ne kadar dönem dönem FED´in bu kademeli artışlara ara vermesi veya sayısını azaltması gündeme geldiğinde Dolar´da hafif aşağı yönlü hareketler olsa da trendin yönü, küresel ekonominin taşıdığı riskler, küresel ekonomideki büyümelerde aşağı yönlü revizyonlar ve bölgesel riskler dikkate alındığında dengelenmenin oldukça önemli olduğu bir sürece girmiş durumdayız. Öte yandan TL´nin değeri ile ilgili olarak algısal seviyelerden daha ziyade REDK (Reel Efektif Döviz Kuru) gibi ihracatta rekabetçiliğimizi takip edebileceğimiz teknik verileri dikkate almak gerekiyor.



Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Geleceği Dolar

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER