Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Atatürk Kitaplığı, Rauf Orbay´ın arşivini satın aldı

Rauf Orbay´ın arşivini Atatürk Kitaplığı satın aldı. Kasım´da araştırmacılara açılacak!

Atatürk Kitaplığı, Rauf Orbay´ın arşivini satın aldı

20. 08. 2018 Pazartesi

DUVAR ? Türkiye´nin ilk başkanlarından Rauf Orbay´ın arşivi, Atatürk Kitaplığı tarafından satın alındı. Arşiv tamamlandıktan sonra araştırmacılara açılacak.

Habertürk gazetesi yazarı, tarihçi Murat Bardakçı, Atatürk Kitaplığı müdürü Ramazan Minder´in on bin civarında belgeden oluşan arşivini Atatürk Kitaplığı adına satın aldığını söyledi.

Bardakçı, ?İstanbul Büyükşehir Belediyesi´ne bağlı olan Atatürk Kitaplığı´nın müdürü Ramazan Minder, Türkiye´nin ilk başbakanlarından olan Rauf Orbay´ın, Cumhuriyet tarihimiz için son derece önem taşıyan ama senelerden buyana elden ele dolaştığı için tam bir tasnifi yapılamayan on bin civarında belgeden meydana gelen özel arşivini Atatürk Kütüphanesi için satın aldı. Rauf Orbay Arşivi, tasnifi tamamlandıktan sonra önümüzdeki Kasım´dan itibaren araştırmacılara açılacak? diye yazdı.

MONDROS´UN 100. YIL DÖNÜMÜNE YETİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Rauf Orbay´ın arşivinde son derece önemli belgelerin yer aldığını ancak Orbay´ın vefatından sonra elden ele dolaştığı için arşivin içeriğinin bir türlü belirlenemediğini söyleyen Bardakçı, mevcut olan bazı dosyaları açıkladı; Rauf Orbay ile İngiliz Amirali Arthur Calthorpe´un 30 Ekim 1918´de imzaladıkları Mondros Mütarekesi´nin imza sayfası (Osmanlı Arşivleri, MHD. 460/5), Lozan Görüşmeleri sırasında Rauf Bey ile İsmet Paşa´nın birbirlerine gönderdikleri telgraflar, başta Hamidiye Kruvazörü olmak üzere Balkan ve Dünya Savaşları sırasında Osmanlı Donanması´na ait olan savaş gemileri hakkındaki notlar ve yazışmalar, Mondros Mütarekesi ile alâkalı evrak, Mustafa Kemal Paşa´nın Filistin´deki Yıldırım Orduları Kumandanı olduğu sıradaki bazı yazışmaları, Rauf Bey ile son dönem askerî ve siyasî tarihimizin önemli isimleri arasındaki mektuplaşmalar ve İngiltere´nin parasını ödemiş olduğumuz halde Birinci Dünya Savaşı´ndan hemen önce teslim etmeyerek el koyduğu Sultan Osman ve Reşadiye zırhlıları ile alâkalı belgeler? Atatürk Kitaplığı müdürü Ramazan Minder ve ekibinin, bu evrak hazinesinin tasnifini tamamlamaya ve 30 Ekim´e, yani Mondros Mütarekesi´nin 100. yıl dönümüne yetiştirmeye çalıştıkları belirtildi.

Kaynak: gazeteduvar.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz