Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

?Asıl tehlike İran değil Türkiye´

Hakan Albayrak

?Asıl tehlike İran değil Türkiye´

Londra merkezli ve fakat Katar sermayeli Middle East Eye(www.middleeasteye.net), güvenilir bulduğu bazı kaynaklara dayanarak iddia ediyor:

İsrail, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır´ın gizli servis yöneticileri geçen ay bir Körfez ülkesinin başkentinde gizli bir toplantı yaptı.

Toplantının ana konusu, ?Türkiye ve İran´ın bölgesel nüfuzunu kırmak?tı.

ABD´deki DonaldTrump yönetimi ile Riyad arasındaki ilişkilerin üzerine düşen Cemal Kaşıkçı cinayeti gölgesini kaldırmak da toplantıda ele alınan konular arasındaydı.

***

Sitenin 8 Ocak tarihli ve ?How Gulf states hatched plan with Israil to rehabilitate Assad? (Körfez devletleri Esed´i yeniden muteber hale getirmek için İsrail´le nasıl plan yaptı) başlıklı haberine göre, söz konusu toplantıda şu dört karar alındı:

1.Afganistan´daki ABD askerlerini geri çekmek isteyen Trump´a bu konuda yardım edilecek. (İlk adım atıldı; ABD´li yetkililerle Taliban temsilcilerinin Abu Dabi´de bir araya gelmesi sağlandı. Bu buluşmada Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Pakistan yetkilileri de hazır bulundu.)

2.Türkiye´nin -Irak siyasetindeki en büyük Sünni güç olan- Ulusal Eksen Cephesi üzerindeki tesirini alabildiğine azaltmak için ?Irak´ta Sünni kartı kontrol altına alınacak?. (İlk adım atıldı; 17 Aralık´ta Riyad´a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Irak Meclis Başkanı Muhammed El Halbusi´ye, Türkiye´nin Ulusal Eksen Cephesi üzerindeki tesirini azaltması veya bu cepheyle ilişkisini tamamen kesmesi telkin edildi.)

3.Suriye ile diplomatik ilişkiler ihya edilerek ve Suriye´nin Arap Birliği´ne dönüşü sağlanarak Beşşar Esed yönetimi İran´ın yörüngesinden çıkarılmaya çalışılacak. Esed´e ?İran´la ilişkilerini kesmeni değil, ama İran´ın çıkarlarına hizmet etmeyi bırakıp baban gibi İran´la eşitlik ilkesine dayalı bir ilişki kurmanı bekliyoruz´ mesajı verilecek. (İlk adımlar atıldı; 16 Aralık´ta Riyad´ın inisiyatifiyle Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir Şam´ı ziyaret etti, 24 Aralık´ta Esed´in güvenlik danışmanı Ali Memlük Kahire´de ağırlandı, 27 Aralık´ta Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn Şam´daki elçiliklerini yeniden açacağını duyurdu.)

4.Suriye´nin kuzeyindeki PYD/YPG güçleri Türkiye´nin müdahalesine karşı desteklenecek.

***

Bizim için sansasyonel değeri olan bir haber değil bu.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır yönetimleri İsrail´le öteden beri can ciğer kuzu sarması ve bunlar başta Suriye ve Irak olmak üzere her yerde Türkiye´nin çarkına çomak sokmak için ellerinden geleni senelerdir yapıyor, biz de bunu senelerdir biliyoruz zaten.

Fakat haberdeki şu bilgiler -hepimiz için değilse de- çoğumuz için yeni olsa gerek:

?(Toplantıya katılan) Yetkililer, bölgedeki başlıca askerî rakiplerinin İran´dan ziyade Türkiye olduğu hususunda da fikir birliğine vardılar ve Türkiye´nin nüfuzunu kırmaya yönelik planlar üzerine durdular. İsrailliler, toplantıda, İran´la askerî yollarla baş edilebileceğini, fakat Türkiye´nin kabiliyet sahasının çok daha geniş olduğunu söylediler. Gelen haberlere göre Cohen (MOSSAD başkanı) ?İran´ın gücü kırılgan. Asıl tehdit Türkiye´den geliyor´ şeklinde konuştu.?

Şahsen benim göğsümü kabarttı bu satırlar.

Allah utandırmasın.

***

?Yeni Türkiye?nin geçmiş yıllarda insan hak ve hürriyetleri, hukuk devleti, çoğulculuk konusunda telkin ettiği büyük umutları canlandırarak ve yeşerterek gücümüzü tahkim edebilsek, kabiliyet sahamızdaki genişliği asıl o zaman görün.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz