Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

APOSTOL´DE TRUMP´A ORTAK KUDÜS ÇAĞRISI

59 yıl sonra Vatikan´a giden ikinci Cumhurbaşkanı olan Erdoğan, Papa ile bir saat görüştü. Tarihi zirvede Kudüs´ün statüsünün korunması ile ABD yönetimine bu adımın sakıncaları ve kararın uygulamaya geçirilmemesi yönünde telkinleri sürdürmenin önemine vur

APOSTOL´DE TRUMP´A ORTAK KUDÜS ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´dan tarihi ziyaret... Erdoğan, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar´ın ardından 59 yıl sonra Vatikan´a giden ilk cumhurbaşkanı oldu. Bu temas, Bayar´ın ziyaretinin ardından ikinci seyahat olsa da iki devlet arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğu 1960´tan sonra ilk olma özelliği taşıyan Erdoğan´ın ziyaretiyle birlikte Vatikan sınırları içinde ilk kez Türk bayrağı dalgalandı. Erdoğan, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile Kudüs, mülteciler ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu´daki gelişmeler, terör, farklı dinlerin mensupları arasındaki ilişkiler, yabancı düşmanlığı ile İslamofobi´yi görüştü. 

Papa ile görüştüğü Apostol Sarayı´nda resmi törenle karşılanan Erdoğan´a eşi Emine Erdoğan, kızı Esra Albayrak ve beş bakan eşlik etti. San Damaso Kapısı´nda Papalık İkametgah Valisi Başpiskopos Georg Ganswein tarafından karşılanan Erdoğan, Kütüphane Salonu´ndaki görüşme öncesinde Papa´nın İtalyanca ?Buongiorno´ (Günaydın) sözlerine İngilizce ?How are you´ (Nasılsınız?) diyerek karşılık verdi. ?Gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim? ifadesini kullanan Erdoğan´a, Papa da ziyaretinden dolayı teşekkürlerini iletti. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, bir saatlik görüşmenin içeriğine dair bilgilendirme açıklaması yaptı. Son derece dostane bir havada geçtiği belirtilen görüşmede Erdoğan ve Papa, Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler tarafından kutsal addedilen Kudüs´ün BM kararları ve uluslararası hukuk tarafından belirlenmiş statüsünün muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı. Görüşmede, ABD yönetimine, Kudüs´le ilgili kararın sakıncaları ve uygulamaya geçirilmemesi yönünde telkinleri sürdürmenin önemine değinildi. Erdoğan, Kudüs konusunda verdiği mesajlarından dolayı Papa´ya teşekkür etti. Yabancı düşmanlığı ve İslamofobi ile ortak mücadeleye değinildi. Papa da Erdoğan´a Kudüs meselesiyle ilgili çabalarından ve mültecilere yönelik yardımlardan dolayı takdirlerini iletti. Erdoğan, Türkiye´nin terörle mücadele kapsamında Suriye´de yaptığı operasyonlar hakkında da bilgi paylaşımında bulundu. Yabancı düşmanlığı ve İslamofobi ile ortak mücadeleye değinilen görüşmede, dinleri terörle ilintilendirmenin yanlış olduğu da vurgulandı. Bu çerçevede, İslam´ı terörle özdeşleştirmeye yönelik kışkırtıcı söylemlerden uzak durulması gerektiği belirtildi. Erdoğan ve Papa bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesi, yaşanan insani dramlara seyirci kalınmaması için uluslararası toplumu harekete geçirmesi hususlarında ortak adımlar atmanın mümkün olduğuna işaret etti ve gelecekte de temasları sürdürme konusunda mutabık kaldı. Papa ile görüşmesinin ardından Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin´i kabul eden Erdoğan, Vatikan temasları sonrasında Başkent Roma´ya geçti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı´nda, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile çalışma yemeğine katıldı. Erdoğan daha sonra Baş İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ile görüştü.

PAPA´DAN BARIŞ MADALYONU ERDOĞAN´DAN İTALYANCA MESNEVİ

Papa Franciscus ve Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvede birbirlerine çok sayıda hediye de takdim etti. Erdoğan, Papa´ya eski İstanbul´u 24 parçada tasvir eden minyatür İznik çinisi ile Mesnevi´nin İtalyanca ve İngilizce baskılarını hediye etti. Papa da Erdoğan´a üzerinde barış meleğini, şeytanı boğarken tasvir eden bir madalyonu ?Bu madalyon, barış ve adalete dayalı bir dünyayı temsil ediyor? ifadesini kullanarak verdi. Papa ayrıca Vatikan´daki Aziz Petrus Bazilikası´nı 1600´lü yıllarda gösteren bir gravür ile ekonomik adaletsizlik ve çevre sorunları hakkında yayımladığı genelgesi Laudato Si´yi ve Dünya Barış Günü için bu yıl yayımladığı göçmenler ve mülteciler temalı mesajı da iletti. Türkiye´de Katolikler dahil farklı inançlara mensup herkesin barış içerisinde bir arada yaşamalarına önem verdiklerini anlatan Erdoğan, bu iradeyi somut olarak ortaya koyma adına son dönemde 14 kilise ve bir sinagogu onardıklarına dikkati çekti. Salonda bulunan gazeteciler Erdoğan´ın Papa´ya ?Biz de sizden dua bekliyoruz? dediğini duydu ancak Papa´nın öncesinde ne dediği işitilemedi. Öte yandan Erdoğan için olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı kentte 3 bin 500 polis görev yaptı ve ?yeşil bölge´ ilan edilen şehirde gösteriye izin verilmedi.

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER