Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Amerika’da sınıfta ‘Hz. Muhammed resimleri’ gösteren profesör kovuldu

Amerika’da Hamline Üniversitesi'nde sanat tarihi dersinde öğrencilere Hz. Muhammed’i tasvir ettiğini iddia ettiği iki resim gösteren profesör okuldan atıldı

Amerika’da sınıfta ‘Hz. Muhammed resimleri’ gösteren profesör kovuldu

Amerika’nın Minnesota eyaletinde bulunan Hamline Üniversitesi'nde misafir profesörün sanat tarihi dersi sırasında sınıfta Hazreti Muhammed'in tasvir edildiğini iddia ettiği iki resim gösterdi. Ekim ayında yaşanan olayın ardından öğrencilerin profesörü üniversite yöneticilerine şikayet etti. Soruşturma başlatan üniversite yönetimi, geçen ayın sonlarında profesörün öğretim sözleşmesini yenilemedi, görevinden kovdu. Üniversitenin kararı ABD’li akademisyenler arasında ‘kampüs içi akademik özgürlük’ hakkında tartışma başlattı.

Olayla ilgili ilk kez Aralık ayı başlarında haber yapan okulun haber kuruluşu The Oracle'a göre , adı açıklanmayan profesör, öğrencilere Hz. Muhammed'e ait olduğunu iddia ettiği, 14. ve 16. yüzyıllardan kalma iki resim gösterdi. Dersin video kaydında profesörün öğrencilere resimleri "Birçok İslami kültür bu uygulamaya şiddetle karşı çıksa da, tek bir İslam kültürü olmadığını size hatırlatmak isterim" ifadelerinin ardından gösterdi. Olay, sınıfta bulunan bir öğrenci ve üniversitenin Müslüman Öğrenciler Derneği'nin bir üyesi tarafından yönetime bildirildi. Üniversitenin başkan yardımcısı ise üniversite personeline gönderdiği bir e-postada olayı ‘inkar edilemez derecede saygısız’ ve ‘İslamofobik’ olarak nitelendirdi. ABD merkezli akademisyenler, üniversitenin profesörün sözleşmesini feshetme hareketini akademik özgürlüğe karşı bir ihlal olarak kınayarak, göreve iade edilmesi çağrısında bulundu. Yaşananların ardından üniversite yetkilileri açıklamalarında öğrenci güvenliğinin akademik özgürlüğün önünde olduğunu vurguladı.

Hamline Üniversitesi Başkanı Fayneese Miller ise yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: "Sınıf etkinliğine verdiğimiz yanıt, akademik özgürlüğün önemini göz ardı etmiyor veya küçümsemiyor. Öğrettiğimiz şeyin zarar vereceğini bildiğimizde, dini ve diğer farklılıklara saygı, edep ve takdirin öncelenmesi gerektiğini belirtiyor."



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER