Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Altı ay içinde bir ilk: Kuzey Kore yeni silah denedi

Kuzey Kore, taktik güdümlü yeni bir silah denediğini duyurdu. Altı ay içinde bir ilk olan deneme, ABD ile devam eden nükleer görüşmelerine yönelik ?hoşnutsuzluğun´ da bir işareti olarak yorumlandı.

Altı ay içinde bir ilk: Kuzey Kore yeni silah denedi

Resmi Kore Merkezi Haber Ajansı tarafından yapılan duyuruda, çarşamba günü Devlet Başkanı Kim Jong-un´un da gözleminde silahın deneme atışının gerçekleştiği belirtildi. 

Kuzey Kore resmi ajansı, taktik güdümlü silahın güçlü başlık taşıyabildiği ve birden fazla hedefe karşı denendiğini belirtti. Ajans, Kim Jong-un´un ?Silah sistemlerindeki gelişme, halkın ordusunun muharebe gücünü artırmasında önemli rol oynuyor? dediğini de aktardı.

Geçen kasım ayından bu yana, Kim Jong-un´un ilk kez bir silah denemesine bizzat katıldığı biliniyor.

´MÜZAKERELERİ BOZACAK TARZDA DEĞİL´

Haberde denenen silahın niteliği açıklanmadı ancak yasaklanmış orta ve uzun menzilli balistik füze olmadığı, dolayısıyla ABD ile yürütülen müzakereleri bozacak tarzda bir deneme olmadığı tahmin ediliyor.

Askeri uzmanlara göre ?taktik´ ifadesi de uzun menzilli bir füze denenmediğini gösteriyor. Güney Koreli bir analist de, denenen silahın bir ?cruise füzesi´ olabileceğini söyledi. 

HALKA VE ORDUYA MESAJ VERMEK İSTİYOR

Haber ajansı AP´nin aktardığına göre Pyongyang, bu denemeyle bir yandan halkına silah teknolojileri konusunda ilerlemeye devam ettiğini göstermek istiyor, bir yandan da Washington ile sürdürülen diplomasiyi ?zayıflık´ olarak yorumlayan askeri yetkililere güvence vermeyi amaçlıyor.

ABD GÖRÜŞMELERİ SONUÇSUZ KALDI

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, son bir yılda iki kez bir araya geldi. Kuzey Kore´yi  nükleer programından vazgeçmeye ikna etmeyi amaçlayan bu görüşmelerde kayda değer bir ilerleme sağlanamadı. 

Vietnam Hanoi´deki son görüşme, Trump´ın Kuzey Kore´nin tüm nükleer silahlarını ve işlenebilir nükleer malzemesini ABD´ye teslim etmesi karşılığında, bu ülkeye yönelik tüm ambargoların kalkmasını öngören anlaşma teklifi üzerine çöktü.

Trump, geçen ay yaptığı bir açıklamada Kuzey Kore´nin bir silah testi gerçekleştirmesi halinde ?hayal kırıklığına uğrayacağını´ söylemişti. ABD´li yetkililer, denemeyle ilgili henüz bir açıklama yapmadı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER