Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Aliya İzzetbegoviç, vefatının 17'nci yılında rahmetle anılıyor

Sırpların Boşnaklara karşı başlatmış olduğu soykırıma karşı direnen ve nihayetinde mücadelesini zaferle taçlandıran Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç, vefatının 17'nci yılında rahmetle anılıyor.

Aliya İzzetbegoviç, vefatının 17

Yugoslavya'nın parçalanmasından sonra Sırpların Boşnaklara karşı başlatmış olduğu soykırıma karşı direnen ve nihayetinde mücadelesini zaferle taçlandıran Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç, vefatının 17'nci yılında rahmetle anılıyor.
Halkının etrafında kenetlendiği, derin bilgi birikimiyle "Bilge İnsan" adı verilen Aliya İzzetbegoviç, 78 yıllık ömründe birçok şey yaşadı. Zorlu süreçlerden geçen Aliya, "Ben bir Müslüman'ım ve öyle kalacağım. Çünkü İslam, benim için güzel ve asil olan her şeyin diğer adı…" diyerek hiçbir zaman inancından ve bu uğurda verdiği mücadelesinden geri durmadı.

Bosna Hersek'in batısındaki Bosanska Kruba şehrinde 1925 yılında dünyaya gelen Aliya İzzetbegoviç, lise ve üniversite yılları sonrası uzun bir süre hapis yattı.

Genç yaştan itibaren İslami çalışmalara başladı

Genç yaştan itibaren İslami çalışmalara ve Müslümanların sorunlarına ilgi gösteren Aliya İzzetbegoviç, kimi arkadaşlarıyla birlikte İslami konuları münazara etme amacıyla Müslüman Gençler Kulübü'nü (Mladi Muslimani) kurdu. Bu kulübü kurduğunda henüz on altı yaşındaydı. Etkin ve üretken kişiliği bu düşünce kulübünün aktivite kulübüne dönüşmesine neden oldu. Müslüman Gençler Kulübü 2'nci Dünya Savaşı öncesi eğitim ve hayır faaliyetlerine öncülük ederken savaş yıllarında ihtiyaç sahiplerine yardımlarda bulundu.

13 Ocak 1946'da Yugoslavya bağımsızlığına kavuştu. Ancak Komünist Parti yanlıları bağımsızlık sonrasında ülke yönetimini ele geçirdiler. Müslüman Gençler Kulübü'ne üye olduğu gerekçesiyle 1946 yılında 3 yıl hapse mahkûm edildi. Kendini ilmi çalışmalara veren Aliya, arkadaşlarıyla birlikte İslami Manifesto'yu yayınladı. Büyük yankı uyandıran bu kitap, Avrupa'nın ortasında İslami bir cumhuriyet kurmak için çalışmak suçundan Aliya İzzetbegoviç'in 14 yıl hapse mahkûm edilmesine sebep oldu.

5 yıllık hapis, hayatında önemli etkiler yaptı

Mahkûmiyet kararı kitabın Bosna halkının üzerindeki etkisini artırdı. Mahkûmiyet süresi 11 yıla indirildi. Fakat 1988'de serbest bırakıldı. 5 yıllık hapis süresi (1983-1988) hayatında önemli etkiler yaptı. Hapiste düşünmeye, fikir üretmeye çokça fırsat buldu. Bu süreçte "Doğu ve Batı Arasında İslam" adlı meşhur kitabı yayımlandı.

Hapisten çıkışı Yugoslavya'nın dağılma sürecine girdiği döneme denk geliyordu. Aliya İzzetbegoviç de Bosna Hersek Özerk Cumhuriyeti'nde SDA'yı kurdu ve genel başkanı seçildi. 5 Aralık 1990'da gerçekleştirilen genel seçimleri kazanarak devlet başkanı seçildi. 1 Mart 1992'de gerçekleştirdiği referandum neticesinde, Bosna Hersek bağımsızlığını ilan etti. Sırp ve Hırvatların soykırım eylemlerine karşı gösterilen direnişe liderlik yaptı.

İslam dünyasının farklı yerlerinden gençler soykırıma dur demek için Bosna'ya akın ediyordu. Bu direniş ve savaş, Bosna Hersek Müslümanları arasında İslami bilinçlenmenin artmasını da sağladı. 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla "savaş" sona erdi. Anlaşma Bosna Hersek topraklarının yüzde 51'ini Müslümanlara ve Hristiyan Hırvatlara, yüzde 49'unu da Bosna-Hersek Sırplarına veriyordu. Yönetimin de bu üç halk arasında paylaşılmasını şart koşuyordu. 1996 yılında yapılan seçimlerde Aliya üçlü başkanlık konseyine seçildi. 2000 yılında sağlık sorunları nedeniyle başkanlık görevinden istifa etti.

İslam düşmanı Batı'nın Sırplar eliyle icra ettiği soykırım

İslam düşmanı Batı'nın Sırplar eliyle icra ettiği soykırım günlerinde, dünyanın gözleri önünde; ekmek sırasında, su kuyruğunda veya pazarda bulunan insanlar kitlesel şekilde katlediliyordu. Evler, camiler, tarihi eserler yıkılıyor; dünya bu olanları izliyordu. En korkunç savaş günlerinde çocuklar katledilirken, kadınlara saldırılırken, Bosna kanlar içindeyken İzzetbegoviç; başkalarının ibadet yerlerine, sivillere, kadınlara asla dokunulmaması yönünde birliklerine emir veriyordu. Birleşmiş Milletlerin koruması altındaki Srebrenitsa'da en az 8 bin insan bir gecede katledilirken dünya kamuoyu, basın yayın organları yine görmüyor ve duymuyordu.
https://ilkha.com/biyografi/aliya-izzetbegovic-vefatinin-17-nci-yilinda-rahmetle-aniliyor-140740

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER