Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Akar: ABD bizim tezlerimize yaklaştı...

Milli Savunma Bakanı Akar, ABD´nin Suriye´nin kuzeyinde güvenli bölge konusunda Türkiye´nin önerilerine yaklaştığını söyledi.

Milli Savunma Bakanı Akar, ABD´nin Suriye´nin kuzeyinde güvenli bölge konusunda Türkiye´nin önerilerine yaklaştığını söyledi. S-400´lerin F-35´ler konusunda sıkıntı çıkarmayacağını söyleyen Akar ?F-35´lerle S-400´ler herhangi bir şekilde birbirini etkilemeyecek. Bununla alakalı alınması gereken bütün tedbirleri aldık? dedi.

Karar gazetesinde yer alan habere göre: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye´ye üç günlük kritik bir ziyaret gerçekleştiren ABD´nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey´nin temaslarının olumlu geçtiğini söyledi. ABD´nin Suriye´de Türkiye´nin tezlerine yaklaştığını söyleyen Akar ?Bütün görüşlerimizi, tezlerimizi, tekliflerimizi, taleplerimizi açık şekilde masaya koyduk, kendileri de bunu büyük anlayışla dinlediler. 

Daha önceki görüşmelerimizde ortaya koyduğumuz görüşlerimizi tekrarlamakla birlikte bizim görüşlerimize Jeffrey ve heyetinin yaklaştığını görmekten de son derece mutlu oldum. Dileğimiz, temennimiz önümüzdeki günlerde yapacağımız diğer görüşmelerle de güvenli bölge başta olmak üzere ikili konularda birbirimize yaklaşacağımızı görüyorum. ABD´den bizim talebimiz PKK´dan hiçbir farkı olmayan YPG´nin bir an önce bölgeden çıkarılmasını, bunların silahlarının toplanmasını ve sınırlarımızdan en az 30-40 kilometre güneye doğru götürülmesidir. 30-40 kilometrede terör örgütü PKK/YPG´nin herhangi bir unsurunun olmamasını talep ediyoruz. Bu konuda başlangıçtan itibaren ABD´nin bazı tutumu var. Bu tutumda bazı esneklikler olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bizim görüşlerimize yaklaştıklarını da memnuniyetle müşahade ediyoruz. Ayrıca bu görüşmelerin faydalı olduğu kanaatinde olmakla beraber aynı zamanda dostlarımıza, Sayın Jeffrey´e bir kez daha ciddi şekilde zaman kaybettiğimizi, dolayısıyla bu zaman kaybının bir anlamda teröristlere imkan, fırsat verdiğini, bunun da ülkemizin, milletimizin, halkımızın güvenliğini risk altına attığını, bundan bir an önce kurtulmamız gerektiğini kendilerine ifade ettim.? 

F-35 savaş uçağı projesindeki son durum ile Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın konuya ilişkin değerlendirmesi ve proje dışına çıkarılma durumunda başka planların olup olmadığının sorulması üzerine Akar, şunları söyledi:  

?Biz 9 ülkenin bulunduğu bir ortaklıktan bahsediyoruz. Başlangıçtan itibaren F-35 ile ilgili taahhüt ettiğimiz bütün yükümlülükleri aksaksız, eksiksiz yerine getirmiş bir ülkeden bahsediyoruz. Bu ortaklıkta ?S-400 alırsanız ortaklıktan çıkarılırsınız´ diye bir madde söz konusu değil. Herhangi bir ülkenin, ortaklardan birinin isteği doğrultusunda bizim ortaklıktan çıkarılmamız hakka, adalete, hukuka uygun olmaz. Böyle bir şey söz konusu olmamalı.Tabii ki eğer Türkiye bir şekilde bu ortaklıktan çıkarılırsa bunun mali, hukuk ve lojistik bakımından diğer ortaklara getireceği ve onların muhtemelen taşıyamayacağı çok ciddi yükler olacaktır. Bu nedenle bu konuda tarafların çok dikkatli, hassas olması gerektiğini düşünüyorum.  

?S-400 hava ve füze savunma sisteminin F-35´lerin güvenliğini tehlikeye atacağı?na yönelik iddialar hatırlatılarak, Türkiye´nin teknik çalışma komisyonu kurulması konusundaki teklifine ilişkin diğerlendirmesi sorulan Akar, ?Bizim iddiamız, değerlendirmemiz: F-35´lerle S-400´ler herhangi bir şekilde birbirini etkilemeyecek. Bununla alakalı alınması gereken bütün tedbirleri aldık, almaya da hazırız. Eğer diyoruz, varsa herhangi bir teklifiniz onları da alır onlara göre tedbirlerimizi geliştiririz. 

Rusya ile özellikel Fırat Kalkanı bölgesinde yapılan anlaşmayı hatırlatan Akar Til Rifat bölgesinde halen anlaşmanın tam olaraka yerine getirilmediğine dikkat çekti Akar ?Tel Rıfat´ta Rusya´nın bize verdiği bazı sözler var oradaki YPG´lilerin çıkarılacağı konusunda ancak şu ana kadar maalesef bunu gerçekleştirmediler. Bu nedenle oradan teröristlerin zaman zaman ateş etmek suretiyle bizim askerimize orada zarar verdiğini, oradaki halka zarar verdiğini görmekteyiz. Bununla ilgili tedbirlerimizi alıyoruz. Onlar herhangi bir şekilde ateş ettiği zaman da biz bunlara misliyle mukabele ediyoruz.?

Kaynak: ekrangazetesi.com

 
 
 
 

 


Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER