Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

AK Parti’nin ‘2053 vizyonu’ yerine neden ‘büro elemanı’ ve ‘huzur hakkına zam’ konuşuluyor?

Fehmi Koru yazdı;;

AK Parti’nin ‘2053 vizyonu’ yerine neden ‘büro elemanı’ ve ‘huzur hakkına zam’ konuşuluyor?

İktidarda geçirdiği 20 yılını tamamlamasına kısa süre kalmış, son seçimde adayını yüzde 50’in üzerinde oy almasını sağlayarak cumhurbaşkanı seçtirmiş, Cumhuriyet’le aynı yaşta olan parlamenter sistemi referanduma sunup onu ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ ile değiştirmeyi başarmış olan AK Parti önceki Çarşamba günü büyük kongresini yaptı.

Her parti iki-üç yılda bir yapılan büyük kongreye önem verir; AK Parti’nin büyüklü-küçüklü kongrelerine rakiplerinden çok daha fazla önem verdiği de bilinir. 

AK Parti bu kez de büyük kongresine dikkatlerin çekilmesini sağlamak için bütün gücünü seferber etti. Salgının yaygınlaştığı bir dönemden geçtiğimiz ve ilçe-il kongrelerindeki lebalep-tıklım tıklım görüntülerin bu durumda payı olduğu yazılıp çizildiği halde, AK Parti büyük kongresinde yalnızca salonun içi değil dışı da tepeleme doluydu.

Günler öncesinden, partinin en yetkili isimleri, sözcüleri, itibar ettiği medya kuruluşları ve muteber kalemler ile yorumcular, AK Parti genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kongrede yapacağı konuşmanın yeni dönemin ipuçlarını vermesi açısından önemini duyurdular.

Kongre’de AK Parti genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan uzunca bir konuşma yaptı ve konuşmasında daha önce ilan edilmiş ‘2023 vizyonu’ yanına bir de ‘2053 vizyonu’ ekledi.

Aradan bir haftaya yakın bir süre geçti, bu süre içerisinde kongredeki kalabalığı, 2023 ve 2053 vizyonlarını, yeni anayasa vaadini hatırlayan ve hatırlatan pek kimse çıkmadı.

O kadar hazırlığı, kalabalıkları toplamak için harcanan çabayı, dikkatleri kongreye ve orada yaşananlara çekme gayretini hak edecek bir siyasi sonuç alınamadı.

‘Beyaz toz’ gündemi belirliyor

Genel merkezde ‘büro görevlisi’ olduğu öğrenilen bir gencin burnuna çektiği beyaz tozun fotoğrafı üzerine kopan fırtına kadar bir ilgi doğurmadı iktidar cephesinin büyük ortağının kongresi…

Korona salgınıyla mücadelede en başarılı ülkelerden biri olduğumuzu işitmiştik kongrede yapılan konuşmada; haftası geçmeden artan vakalar yüzünden, ülke, öncesinden daha kapsamlı bir kapanmaya uğratıldı.

Hayatları tehdit altına düştüğünde başka konulara ilgileri azalır insanların; kongrenin ve orada yapılan konuşmanın hesap edildiği ve beklendiği kadar ilgi görmemesinin en önemli sebebi bu olabilir.

Tabii bir de AK Parti tabanını da içine çeken ekonomik sıkıntıların azmasını da hesaba katmak gerekiyor.

İnsanlar bugün masaya Halk Ekmek somunu dışında katık koymakta zorlanıyorlarsa, 2023 veya 2053’te yaşanacak refahın müjdesini ciddiye almakta daha da zorlanırlar.

Zorluk biraz da burada.

Şimdi de büro elemanı gencin renkli fotoğraflı maceraları…

Bütün günahlarını fotoğrafla tespit ettirmiş AK Parti genel merkezinde çalışan genç. 

Yalnızca yanında bir kadınla son yıllarda edindiği anlaşılan birkaç lüks araçtan birinde burnuna ‘pudra şekeri’ olduğunu iddia ettiği beyaz tozu çekerken fotoğrafı yok o gencin; kumarhane masasında masaya fiş bırakırken, gece kulübü gibi bir yerde poz verirken de fotoğrafları var.

Muhtemelen maceralarını videoya da çekmiş veya çektirmiştir.

Hollywood filmleri gibi

Fotoğraflara göz gezdirirken Hollywood filmlerinden aşina olduğumuz sahneler göz önüne geliyor.

Renkli fotoğraflar eşliğinde fırtına koparken, büyük kongreyi, 2023 ve 2053 vizyonlarını kim akla getirir?

Hiç kimse…

Garip olan, genci içlerinde-yakınlarında barındıran siyasilerin tavırları…

O gencin umursamaz tavrına taban tabana zıt bir yanlışı örtme veya hiç değilse etkisini azaltma çabası fark ediliyor. Burna çekilen tozun gerçekten ‘pudra şekeri’ olduğuna inanıyor gibiler. Fotoğraflar eşliğinde ortalığa yayılan nüfuz kullanarak zenginleşme iddialarını işitmek bile istemiyorlar.

Mensup olduğu partide çalışan bir gençle yan yana fotoğrafı bulunması hiç yadırganmayacak bir bakan, içişleri bakanı, muhalefetten gelen eleştirileri ‘siyasal sonuç çıkarma’ niyetine bağlayıp ayıplayabildi.

“AK Parti’de çalışan biri böyle bir şey yapamaz, nüfuz kullanarak zenginleşme ne demek, çok ayıp” dese ve ardından muhalefetin eleştirilerini haksız bulduğunu söyleseydi tepkisi bir dereceye kadar -o da belki- anlaşılabilirdi.

Elbette muhalefet eline eleştiri fırsatı geçince bunu sonuna kadar kullanacak.

İktidar partileri de muhalefette gördükleri eleştiriye açık yanlışlıkları dillerine dolamıyorlar mı?

Politika böyle yapılır. Doğası böyledir.

Herkesten, her kafadan bir ses çıkıyor, esas kendisinden açıklama gelmesi beklenebilecek kişi ise konuya uzak duruyor. Sesiz kalmayı yeğliyor.

Sessiz kalınarak olayın daha fazla büyümeden geçiştirilebileceğini düşünüyor olmalı AK Parti.

Yakında muhalefetin eş değerde bir yanlışıyla tanıştırılabiliriz.

Muhalefetin yanlışları iktidarınkiler kadar ilgi çekmeyebilir ama.

Bu da politikanın doğası gereğidir.

Benim bir tavsiyem olacak

Kongrede sözü edilmiş, ardından yapılan ilk bakanlar kurulu toplantısından sonra ‘ekonomik reform paketi’ içerisinde tasarruf tedbirlerine başvurulacağı duyurulmuştu.

Cumhurbaşkanı ilk orada sözünü ettiği vatandaşın ‘yastık altı’ birikimlerini günlük kullanıma sokma tavsiyesini dün de tekrarladı.

Tasarruf tedbirleri etkisini ülkeyi yönetenler üzerinde herkesten önce gösterirse vatandaşlardan talep edilen katkı daha kolay yerine gelir.

Söz gelimi, partililer veya partiye yakın olanlara açılmış kadrolarda ‘huzur hakkı’ ödemelerine zam değil indirim yapılması yararlı olabilir.

Tabii, yanlış yapanlara müsamaha gösterilmeyeceğinin -ibret-i âlem için- etkili biçimde gösterilmesi de…

O zaman kongre ve orada dile getirilen ‘2053 vizyonu’  konuşulup tartışılabilir.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz