Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

AK Parti´ye oy vermeyen ülkeyi umursamıyor mı, yoksa çok mu umursuyor?

Fehmi KORU

AK Parti´ye oy vermeyen ülkeyi umursamıyor mı, yoksa çok mu umursuyor?

 

0
 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dört ay sonra yapılacak yerel seçimi muhalefet partilerinden -hatta partisinin bazı yöneticilerinden de- çok daha ciddiye alıyor. En fazla oyu almak ve bu seçimden de zaferle çıkmak için olağanüstü bir çaba sarf ettiği pek çok yönden belli oluyor Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın?

Son açıklaması bu özelliğini dışa vuruyor.

- Reklam -

Açıklama AK Parti´nin grup toplantısında yapıldı.

Ne dediğini okuyalım:

??Çankaya, Beşiktaş, Kadıköy, Şişli gibi yerlerdeki seçim sonuçlarına bakın hiçbirinin ülke gerçekleriyle ilgisi olmadığını görürsünüz. Türkiye yansa da şaha kalksa da bunların umurlarında değildir. Buralardaki seçmen profili Türkiye pastasının kaymağını yiyen kesimden oluşuyor. Bu ilçelerde yaşayan sağduyulu vatandaşlarımız bilir ki bu ilçeler bugünkü seviyesine, belediyelerin değil büyükşehir belediyesinin ve hükümetin yatırımları sayesinde gelmiştir.´´

Belli ki, Külliye´de seçime dönük değerlendirmeler yapılırken, AK Parti´nin seçimlerde az oy aldığı il ve ilçeler konusu gündeme gelmiş? AK Parti genel başkanı sıfatı da bulunan Tayyip Erdoğan adını andığı ilçelerden neden yeterince oy alamadıkları konusu üzerinde epey düşünmüş? Vardığı sonucu partilileri önünde bu sözlerle ilan ediyor işte?

CHP´liler anlamakta zorlanıyor ama Erdoğan haklı

CHP´liler, partinin ileri gelenleri ve o ilçelerin CHP´li belediye başkanları konuyu Erdoğan´ın ?çatışmacı üslubu´ yönünden ele aldılar ve o ilçelerde yaşayan insanların ayrı bir kategoriye konularak değerlendirilmesine şiddetle karşı çıktılar.

Konunun o yönü de olsa bile değerlendirme daha dikkatle ele alınmayı hak ediyor.

İlk elde söylenmesi gerekeni ben de hemen kayda geçireyim: Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın değerlendirmesi doğru bir tespite dayanıyor: Adını andığı ilçeler gelişmişlik açısından ilk sıralarda yer alan insanların yaşadığı yerler. Ankara ve İstanbul´un zenginleri, iyi ücretler alan profesyonel yöneticiler daha çok o ilçelerde oturuyorlar. İlçelerin eğitim açısından da ülke genellemesinin üstünde bir halk profili var.

´Türkiye´nin kaymağı´ diye bir şey varsa, eh bu insanlar o kaymağı yiyenler arasındalar.

AK Parti´nin oyunun Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın tek tek saydığı ilçelerde az olduğu ve yerel seçimlerde o ilçe halklarının muhalefet partilerine mensup adayları tercih ettiği de bir başka doğru.

Doğruya doğru. Cumhurbaşkanı tespitinde haklı.

Fakat AK Parti de o insanları anlamıyor

Haklı olmadığı tek nokta, o ilçelerde yaşayıp da oylarını kendilerinin daha fazla maddi imkan elde etmelerini de sağlamış, yerel yönetimlerde hizmet açısından daha başarılı AK Parti´ye değil de muhalefetin adaylarına yönlendiren insanlara dönük eleştiridir: Bu insanlar da, sanılanın tersine, yaşadıkları ülkede olup bitenlerin fena halde ?umurunda´lar?

Çankaya, Şişli, Beşiktaş, Kadıköy gibi ilçelerde yaşayanların 2002´den bu yana oy kullanma eğilimlerine bakıldığında, AK Parti´nin başlangıçta aldığı oyları süreç içerisinde buralarda da artırdığı görülecektir.

Başlarda olan muazzam ayrışma son seçimlerde yeniden görülmeye başlamışsa bunun sebepleri üzerinde durmak gerekiyor.

İnsanoğlunun tek taraflı bir varlık olmadığını en iyi bilmesi gerekenler AK Parti saflarında siyaset yapanlar? İnsan elbette çıkarını düşünür, kendisine imkan sağlanmasını bekler, daha fazlasına sahip olmak ister; ancak insan bununla beraber başka yönlerden de tatmin edilmeyi bekler.

Manevi açıdan? Moral açıdan?

Ülkeden ülkeye değişmeyen gerçeklik, insanoğlunun yalnız ekmekle yetinmediği, aynı zamanda daha fazla söz hakkı, daha çok özgürlük, huzur ve güven gibi kavramlara da önem verdiğidir.

Eğitimleri arttıkça gelecek kaygısı da artar insanların? Her insan yalnızca bugünü değil, çocuklarının yaşayacağı yarını da düşünerek kararlar alır, siyasi hayata katılır, oyunu kullanırken de bu durumu göz önünde tutar.

AK Parti bir ara yüzde 50´nin üzerine çıkardığı oyuyla rahatlıkla kazandığı iktidarını şimdilerde ancak MHP ile ?ittifak´ yaparak koruyabiliyorsa, arada neler yaşandığı mutlaka düşünülmelidir.

Kadıköy´den yeterince gelmiyor oyu, ancak Üsküdar´da da azalıyor?

Daha önce kolayca kazanabildiği İstanbul ve Ankara´da zorlanmaya başladı AK Parti.

Göç yeniden dışarıya doğru

Merak edilmesin: Muhalefet partilerine oy veren o ilçeler seçmenlerinden bazıları geleceklerini kurmak için başka ülkelere göç etmeye başladıklarından, önümüzdeki seçimde muhalefetin o dört ilçedeki oyu azalabilir de.

Çoğu eğitimlerini AK Parti´nin iktidarda bulunduğu son 16 yıl içerisinde almış genç profesyoneller, ülkeyi terk edenler?

Neden terk ediliyor ülke?

Para için sananlar yanılıyor.

Yakın geçmişte Türkiye şaha kalktığında yurtdışından ülkeye dönüş başlamışken ve bunu AK Parti iktidarı başarmışken, şimdi neden yeniden dışarıya göçle karşılaşıldığını iyi değerlendirmek gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ın dört ay sonra yapılacak seçimi çok ciddiye aldığı belli; ancak en vahim hataların bazen öyle durumlarda yapıldığı da unutulmamalı.

????



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER