Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

AK PARTİ´DE MHP İLE İTTİFAK ÇATLAĞI

Mart 2019 erken seçimleri için AK Parti ile MHP arasındaki ittifak görüşmelerinde AK Partililer MHP´yi hatalı buldu.

AK PARTİ´DE MHP İLE İTTİFAK ÇATLAĞI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´nin tüm ısrarlı çıkışlarına karşın yerel seçimde ?aday göstermeyerek´ ittifak yapılmasına yanaşmayan AK Parti, genel seçimlere yönelik ittifak yasası hazırlanırken yerel seçimlerin de bu kapsama alınmamasından pişmanlık duyuyor. Bu konuda MHP´yi hatalı bulan AK Parti yöneticileri, ?O zaman yerel seçimlerde ittifakın yasal alt zemini oluşturulabilirdi. Ama MHP tarafı bunu istemedi.

Cumhuriyet gazetesinden Emine Kaplan´ın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında gerçekleşen ve yerel seçimde ittifakın ele alındığı görüşmeden somut sonuç çıkmaması ve konunun yeniden heyetler arasındaki görüşmelere havale edilmesi, zaten MHP´nin istediği gibi Manisa, Adana ve Mersin gibi illerde ?aday çıkarmayarak´ MHP´li adayı destekleme formülüyle ittifaka sıcak bakmayan AK Parti yönetimini rahatlatmış gözüküyor.

 

Önceki görüşmelerde MHP istememiş

Genel seçimde ittifak yasası nedeniyle kolay bir süreç yaşandığını, ancak yerel seçimin yasal altyapısının olmaması nedeniyle bir partinin aday çıkarmaması ya da diğer partinin adayını desteklememesi gibi modellerin çok büyük sıkıntı yaratacağına dikkat çeken AK Parti yöneticileri, bu sürece gelinmesinde MHP´nin etkisi olduğuna dikkat çekiyor. Bazı AK Parti yöneticileri, ?Genel seçimle ilgili ittifak yasası çıkarken yerel seçime dönük de benzer ya da aynı modelle bir ittifak düzenlemesi yapılabilirdi. Ancak MHP tarafı bunu istemedi. Aynı model yerel seçimde de uygulanabilir, iki parti de her seçim bölgesinde kendi adayını çıkarır, iki partinin adaylarına verilen oylar ittifakın oyu sayılırdı. Tüm partilere göre yapılan dağılımda AK Parti - MHP ittifakı kazanırsa bu kez iki partinin oylarına bakılır, en fazla oyu alan partinin adayı belediye başkanı seçmiş sayılırdı. Böyle bir yasal zemin oluşturulabilseydi bugünkü sıkıntılar ve tartışmalar yaşanmazdı? görüşünü dile getirdi.



Anahtar Kelimeler: PARTİ İTTİFAK ÇATLAĞI

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER