Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ağlama Duvarı için ´İslami vakıf´ fetvası

Kudüs Yüksek İslami Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri, Mescid-i Aksa´nın güneybatı duvarı olan Ağlama Duvarı´nın (Burak) İslami vakıf olduğu yönünde fetva verdi.

Ağlama Duvarı için ´İslami vakıf´ fetvası

Kudüs Yüksek İslami Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri, Mescid-i Aksa´nın güneybatı duvarı olan Ağlama Duvarı´nın (Burak) İslami vakıf olduğu yönünde fetva verdi.

Kudüs Yüksek İslami Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh Sabri, yaptığı yazılı açıklamada, işgal altındaki Doğu Kudüs´ün Eski Şehir bölgesinde bulunan ve halihazırda Yahudilerin ibadet alanı olan Ağlama (Burak) Duvarı´nın Mescid-i Aksa´yı çevreleyen surların bir parçası olarak İslami vakıf hükmünde olduğunu belirtti.

Eski Kudüs ve Filistin Müftüsü Şeyh Sabri yayınladığı fetvasında, "Bu duvar mübarek Mescid-i Aksa´nın surlarının bir parçasıdır ve mescidin tüm surları da İslami vakıftır. Nasıl ki bir evi çevreleyen duvarlar o evin bir parçası ise bu duvar da mescidi çevreleyen surların bir parçasıdır ve Harem-i Şerif´e aittir." ifadelerini kullandı.

Hazreti Muhammed´in İsra-Miraç gecesi bu alanı şereflendirdiğini vurgulayan Şeyh Sabri, "Hazreti Muhammed´in İsra ve Miraç mucizesinde bu duvarı şereflendirmesinin yanı sıra Burak Duvarı İslami vakıftır." ifadelerine yer verdi.

Şeyh Sabri ayrıca Burak Duvarı´nın sadece Müslümanlara ait olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Buradan Burak Duvarı´nın İsra ve Miraç mucizesinden bu yana sadece yeryüzündeki Müslümanlara ait olduğunu ilan ediyorum. Yahudilerin buradaki mülkiyetlerini ne onaylıyor ne de tanıyoruz."

İsrail´in "Batı Duvarı" ya da "Ağlama Duvarı" olarak isimlendirdiği bu ibadet alanı, Yahudi inancına göre Romalılar tarafından milattan sonra 70 yılında ikinci defa ve kalıcı olmak üzere yıkılan Süleyman Mabedi´nden kalan tek parça ve en kutsal alan olarak kabul ediliyor.

Kudüs uleması geçen ay İsrail makamlarının Mescid-i Aksa´nın güneybatı duvarı olan Ağlama (Burak) Duvarını "restore" etmesini kınayarak, söz konusu duvarın Ürdün Vakıflar, Mukaddesat ve İslami İşler Bakanlığı´na bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi´nin yetki alanında olduğunu vurgulamıştı.

İsrail makamları Temmuz 2018´de de yine aynı bölgede bir dizi kazı ve "restorasyon" çalışması başlatmış, bu durum Harem-i Şerif´in duvarlarından büyük bir taşın koparak düşmesine yol açmıştı.

İşgal altındaki Doğu Kudüs´ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor.

Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu´s Sahra Camisi´nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında, sözde "Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu" iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor, Mescid-i Aksa´da kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu savunuyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER