Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Afrin´e harekât

Nihal Bengisu Karaca- 21.01.2018

Afrin´e harekât

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, ?Afrin harekâtı fiilen başlamıştır? diyor. İlk haberler Özgür Suriye Ordusu´na bağlı 1800 kişilik grubun Kilis hattından bu harekâtı başlattığı yönündeydi. Hatay sınırı da bu harekâtta önemli bir karşılaşma alanı olacak ve bu satırlar yazılırken akşam saatlerinde TSK´nın 16 noktadan içeri gireceği konuşuluyordu.

Türkiye´nin Afrin´e düzenlediği harekâtın sınırlarını şimdiden kestirmek zor. Merkeze kadar inecek mi, dar bir hatla mı sınırlı kalacak? Her ne olursa olsun, bu harekât ya da operasyon, defalarca ilan ettiği; sınırlarında kurulmuş bir PKK devletini istememesiyle yüzde 100 tutarlı. Dahası mesele, Suriye´yi Suriyeliler için yaşanabilir kılma hedefiyle de ilintili.

Bu noktada Suriye sınırındaki PKK-PYD tahakkümü ile Irak Kürdistan´ındaki durumu ayırt etmek önemli.

Bugün IKBY dediğimiz Irak Kürdistan´ında Kürtler çoğunluk. YPG-PKK´nın vaktiyle İran´ın desteği, Esad´ın göz yumması, daha sonra ABD´nin aktif yardımlarıyla kurduğu kantonları bir koridor devletine dönüştürmek istediği Suriye´de ise PYD yandaşları çoğunluk filan değildi, ite kaka, demografi oyunlarıyla bir noktaya getirildi, ama hâlâ çoğunluk değil.

Orada bir YPG-PKK devleti demek, aynı zamanda burnumuzun dibinde bitmeyen bir Arap-Kürt savaşı demek. Türkiye´nin bunları tek tek değerlendirdiği, ABD´ye anlattığı, DEAŞ´la mücadele için önemli saydıkları YPG ile olan işbirliğinin sonuçları hakkında uyarmaya çalıştığı da sır değil.

Buna rağmen olanlar ortada. TIR´lar dolusu yardım gönderildi YPGPKK´ya. Önce DEAŞ´a karşı kullandılar, yakın gelecekte İran´a, belki Türkiye´ye karşı kullanacaklar.

Söz konusu tablo, Türkiye gibi bir ülkenin hazmedip sineye çekeceği bir durum değil. Açıkçası Afrin´e operasyon Türkiye için büyük bir iş de değil.

TSK´nın rahatlıkla halledeceği bir iş. Lakin bugüne kadar Rusya´dan hava desteği almanın şart olduğu konuşuluyordu, hatta bu nedenle operasyon birkaç kez ertelenmişti.

Daha üç gün önce Rusya´nın Afrin harekâtına yeşil ışık yakmadığı yazılıp çizildi. Ruslar İdlib konusunda Türkiye´yi ?vaat ettiği rolü icra etmeye?çağırıp duruyordu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus askerlerin Afrin´den çekildiklerine yönelik haberleri yalanladığında tarihler 19 Ocak´ı gösteriyordu. Ertesi gün Türkiye harekât başlattı.

Kimileri, ?Rusya´nın Afrin´e onayı var, ama bu; İdlib meselesinde muhalifleri kızdıracak, rejimi ve Rusya´yı memnun edecek bir taviz vermiş olduğumuzu da gösterir? diyor.

Kimileri ?Rusya´nın onayı yok; açıkçası Afrin´e kara harekâtı hava desteği olmadan da başarılacak bir şey, fakat şimdi hem ABD´yi hem Rusya´yı karşımıza alıyormuşuz gibi bir durum var? diyor.

Sanırım olan şu: Türkiye ne zaman sınırlarının güvenliği için yapılması gerekeni ileri sürse, muhatabı olan taraflar ipe un serdi, yokuşa sürdü.

Rusya da ABD de, Erdoğan´ın blöf yaptığını düşündü. Erdoğan ise milli güvenliğin oyunun ya da blöfün konusu olmayacağını göstermek için sahaya iniyor, tarafları kartları yeniden dağıtmaya zorluyor.



Anahtar Kelimeler: Afrin harek

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz