Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Afganistan´ı 2. İşgal de Başarısız: ABD İşgali Bir Ülkeyi Çölleştirdi...

ABD, terörle mücadeleyi bahane ederek 7 Ekim 2001´de Afganistan´ı işgal etti, ancak savaş ABD ve müttefikleri için tam bir fiyasko oldu.

Afganistan´ı 2. İşgal de Başarısız: ABD İşgali Bir Ülkeyi Çölleştirdi...

Yarım milyon insanı katletmişler!

Yıktılar, yaktılar, katlettiler; şimdi uzlaşma arıyorlar! İŞGAL BAŞARISIZ!

11 Eylül 2001´de ikiz kulelerin vurulmasını bahane göstererek aynı yılın Ekim ayında Afganistan´a saldıran ABD, geçen 17 yılın ardından yenilgisini itiraf etti. Bu süre içinde birçok silahını buradaki sivillerin üzerinde deneyen ve on binlercesinin ölümüne, yüz binlercesinin de sakatlanmasına sebep olan işgalci ABD, Afganistan´da taş üstünde taş bırakmadı. Ancak tüm bu vahşete rağmen işgalde başarısız olan ABD, sonunda Taliban´la anlaşmak zorunda kaldı.

Afganistan Yüksek Barış Şurası önceki gün Taliban yetkilileri ile ABD temsilcisi arasında yabancı güçlerin Afganistan´dan çekilmesi konusunda uzlaşma sağlandığını açıklamıştı.

Bu açıklamanın akabinde ABD´nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, barış görüşmeleri çerçevesinde Katar´da Taliban ile gerçekleştirdiği 3 günlük görüşmelerin ardından başkent Kabil´de basın toplantısı düzenledi.

 

?TALİBAN İLE SEÇİMLERE KADAR ANLAŞMAYI UMUT EDİYORUZ?

"Afganistan´da 20 Nisan 2019´da yapılacak yerel seçimlere kadar barış konusunda anlaşmayı umut ediyoruz. Bütün ilgili taraflarla ve tüm Afganlı gruplarla görüşüyorum. Uzlaşma ve barış için fırsat olduğunu düşünüyorum." ifadesini kullanan Zalmay Halilzad, Afganistan hükümetinin barış istediğine vurgu yaptı.

Halilzad, "Taliban da savaşarak başarılı olabileceğini düşünmüyor. Taliban da sorunların siyasi ve barışçıl yollarla çözülmesini istiyor." diye konuştu.

Taliban´ın Katar´daki ofisinde yapılan görüşmeye, Taliban´ın Herat vilayetinin eski yöneticisi Hayrullah Hayırha ile eski Taliban ordu yetkilisi Muhammed Fazlı´nın katıldığı bildirildi.

Yarım milyon insanı katletmişler!
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford

DUNFORD: TALİBAN AFGANİSTAN´DA KAYBETMİYOR

Taliban´la uzlaşma konusunda ABD´den de açıklama geldi. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, Taliban´ın Afganistan´da şu an için kaybetmediğini belirtti.

ABD basınında yer alan haberlere göre, Dunford, Kanada´da düzenlenen Halifax Güvenlik Forumu´nda yaptığı konuşmada, Taliban ile ilgili, "Şu an için kaybetmiyorlar. Bence bunu söylemek adil olur." dedi.

 

ABD ve NATO müttefiklerinin, Taliban´ı savaşa son vermeye ikna etmek için askeri, siyasi ve ekonomik baskıyı artırmaya çalıştığını ifade eden Dunford, "Taliban´ın bir noktada uzlaşmak zorunda olduklarını bildiğine inanıyoruz. Başarının anahtarı, Taliban´ı müzakerelere teşvik etmek için tüm baskıyı bir araya getirmek." diye konuştu.

Afganistan´da gelecek yıl yapılacak seçimlerin önemine değinen Dunford, Taliban ile uzlaşma noktasına gelindiğini söylemek için uzun bir yol olduğunu düşündüğünü söyledi.

TALİBAN İLE ABD YABANCI GÜÇLERİN ÇEKİLMESİ KONUSUNDA UZLAŞMIŞTI

Afganistan Yüksek Barış Şurası, önceki gün ABD´nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad´ın Taliban yetkilileriyle ikinci kez görüşerek ülkedeki yabancı güçlerin çekilmesi konusunda uzlaşma sağladığını açıklamıştı.

Yarım milyon insanı katletmişler!
 ABD´nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad

Yüksek Barış Şurası Başkan Yardımcısı Din Muhammed, Taliban ile barış görüşmelerinin birinci etabının çok yakında başlayabileceğini, yabancı güçlerin çekilmesi, örgütün tutuklu üyelerinin serbest bırakılması ve örgütün kara listeden silinmesinin Taliban´ın başlıca barış şartları olduğunu belirtmişti.

Yarım milyon insanı katletmişler!

İŞGAL 2001´DE BAŞLADI

ABD, terörle mücadeleyi bahane ederek 7 Ekim 2001´de Afganistan´ı işgal etti, ancak savaş ABD ve müttefikleri için tam bir fiyasko oldu. ABD´li kaynaklar, bu sürede 2 bin 372 Amerikan askerinin öldüğünü, 20 bin askerin de yaralandığını belirtiyor.

Öte yandan 17 yıllık işgalde işgalci ABD askerleri on binlerce sivili öldürdü, yüz binlercesini sakat bıraktı. İşgalciler, bazen düğün konvoylarını, bazen de öğrencilerin mezuniyet törenini bombaladı. Dünya kamuoyunun sessiz kaldığı saldırılar, bazen basına hiç yansımadı.

İşgal ayrıca milyonlarca insanı evini terk etmeye zorlarken, binlerce Afgan vatandaşı da tutuklandı, ağır işkencelerden geçirildi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER