Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD´Yİ GÜNEY ASYA´DA ZOR GÜNLER BEKLİYOR

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve Genelkurmay Başkanı Dunford´un Pakistan ve Hindistan ziyaretini değerlendiren uzmanlar, ABD´yi bölgede zor günlerin beklediğini kaydetti.

ABD´Yİ GÜNEY ASYA´DA ZOR GÜNLER BEKLİYOR

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford´un Pakistan ve Hindistan ziyaretini değerlendiren uzmanlar, bölgedeki etkisini kaybetmek istemeyen ABD´nin uzlaşmacı bir dil kullanmasına rağmen zor günler yaşayacağını bildirdi.

Pompeo ve Dunford´un ziyaretini AA muhabirine değerlendiren uzmanlar, ABD´nin Pakistan ile ilişkilerini gözden geçirmesinin ve Hindistan ile ortaklıklar yapılmasının bir tercih değil, zorunluluk olduğunu belirtti.

Amerikalı gazeteci Jare Van Dyk, ABD´nin Pakistan´ın Çin´in güdümüne girmesinden korktuğunu belirterek "ABD, buna karşılık Hindistan ile yakınlaşarak memnuniyetsizliğini göstermeye çalışıyor ancak Afganistan´dan çıkmak istedikleri için Pakistan´a ihtiyaçları var. ABD, kendini bu konuda Pakistan´a yakın hissediyor çünkü iki ülke Soğuk Savaş döneminde Sovyetler´e karşı iş birliği içindeydi." diye konuştu.

Van Dyk, Hindistan´ın İran´dan petrol ve doğalgaz almasının ABD´yi rahatsız ettiğini ancak Pakistan, Hindistan ve Çin´in, sanayilerini geliştirmek için İran ve Rusya ile alışveriş yapmak zorunda olduklarını da sözlerine ekledi.

Güvenlik uzmanı Abdul Halik Ali de ABD´nin Pakistan ve Hindistan ile ilgili geçmişteki duruşundan geri adım atmak zorunda kaldığını belirtti.

Hindistan´ın İran´dan petrol, Rusya´dan S-400 almasının, Pakistan ve Çin arasındaki ekonomik koridor projesi gibi girişimlerin ABD tarafından hoşnutsuzlukla karşılandığını anlatan Ali, "ABD, Asya´da çok yönlü kırılgan bir yapıyla karşı karşıya. Tüm bunlara rağmen Çin´i kontrol etmek için Hindistan´a, Afganistan´da da Pakistan´a ihtiyacı var." ifadelerini kullandı.

ABD´nin Pakistan ile ilişkilerinde samimi olmadığını bildiren güvenlik uzmanı ve emekli asker Mahmud Şah, bozuk olan ilişkilerin avantaja çevrilmesi gerektiğini belirtti.

Şah, "Pakistan, Trump´ın müttefiklerine yönelik düşmanca politikalarını avantaja çevirmeli. Halihazırda Pakistan yalnız değil. Trump, Türkiye, Rusya, Çin, İran, Kanada ve diğer birçok ülkeyle sorun çıkardı. Artık Pakistan,Trump´a artık yalnız olmadığını söylemeli." dedi.

ABD´nin Asya´da izole olmaya başladığını belirten Şah, "Pakistan, Rusya ile savunma alanında birçok anlaşma imzaladı, Çin ile iyi ilişkiler içinde. Bu durumda, özellikle de savunma alanında Pakistan´ın ABD´ye ihtiyacı yok." diye konuştu.

Şah, ABD´nin bölgede izole olmasının Afganistan´da dezavantajları olacağına işaret etti.

Hintli uzmanlar da ABD´nin ilişkileri düzeltmeye ihtiyacı olduğunu belirten açıklamalar yaptı.

Güvenlik uzmanı ve emekli general Deepankar Banerji, ABD´nin, Hindistan´ın İran ve Rusya ile ilişkilerini de göz önünde bulundurarak ilişkilerini düzeltmesi gerektiğini vurgulayarak, "Washington´ın yaptırım uyguladığı ülkelerle Hindistan´ın ilişki içinde olması ABD´yi mutlu etmiyor ancak burada şunu sormak lazım: Bölgede Tahran ve Moskova´dan başka alternatif var mı?" ifadesini kullandı.



Anahtar Kelimeler: GÜNEY ASYA GÜNLER BEKLİYOR

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER