Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Abdusselam: Yemen´deki Bir Sonraki Geçiş Aşaması Yeni Yasalara Dayanacak

Yemen barış görüşmeleri başkanı, ?Yemen´deki gelecekteki geçiş evresinin temelinin, devletin ülke işlerini yönetmesi gereken yeni ilkelere ve yasalara dayanacağına inanıyoruz.? dedi.

Abdusselam: Yemen´deki Bir Sonraki Geçiş Aşaması Yeni Yasalara Dayanacak

Yemen heyeti temsilcisi Muhammed Abdusselam, El-Meyadin haber ajansına İsveç´te gerçekleşen müzakere süreci hakkında röportaj verdi. Cuma günü İsveç´te gerçekleşen müzakerenin durumu hakkında görüşlerini bildirdi.

Abdusselam, ?Yemen ordusu ve Ensarullah´a bağlı halk güçleri, saldırgan Suudi koalisyonu tarafından yapılabilecek hileli politikalara dikkat etmelidir.? diye uyarıda bulundu.

Abdusselam, Suudi-BAE askeri müttefiklerinin saldırılarını arttırmasının, Yemen krizinin siyasi yolla çözümüne muhalefet manasına geleceğini söyledi. Konuşmasının devamında, ?Yemen´deki savaş rutin bir hale dönüştü, ama sonunda Suudi koalisyon saldırıları başarısızlığa uğrayıp yenilecektir? dedi. 

San´a heyetinin başkanı sözlerine şunu da ekledi: ? Uluslararası toplum Yemen´deki askeri seçeneğin başarısız olduğuna inanıyor ve mütecaviz güçlerin Yemen´e saldırı düzenlemek için çıkarılan 2216 sayılı kararnamenin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.?

Abdusselam, ?İsveç´teki müzakere havasının, uluslararası toplumun Yemen´deki savaşı durdurmaya eğilimli olduğunu ve bu konuda açık pozisyonlar almış olduklarını gösteriyor.? dedi.

Abdusselam: "Uluslararası toplum, Yemen savaşının devamının faydasız olacağı sonucuna varmıştır, çünkü düşman taraf Yemen´e karşı çok fazla askeri saldırı gerçekleştirmiş, lakin yalnızca siyasi alanda hiçbir şey elde edememekle kalmamış, aynı zamanda iç ve bölgesel çatışmalara da neden olmuştur."

İsveç barış görüşmelerindeki Yemen heyetinin başkanı, bir Arap ülkesinde bir ya da iki ay sonra bir toplantı düzenleyebileceklerini ve Stockholm´de konuşulan konuların ayrıntılarını tartışabileceklerini vurguladı.

Abdusselam sözlerine şunları ekledi: ?Bu birkaç günlük müzakereyle Yemen´deki savaşın ve çatışmaların sona ermesine dair bir anlaşma yapılması beklenmiyor, ancak havalimanlarının açılması, esirlerin serbest bırakılması ve Merkez Bankası ile yapılan ekonomik tartışmalarla ilgili konular gibi yalnızca bazı konularda anlaşmalar yapılabilir.?

İsveç Stockholm´daki Yemen müzakere heyeti başkanı, konuşmasının bir başka bölümünde Yemen´deki savaşın durmasından sonraki önemli bir mesele olan hükümetin geçiş aşaması konusunda açıklamalarda bulundu: ?Gelecek geçiş aşamasının temeli bir devlet yönetiminin yeni ilke ve kuralları olacak ve hükümet bunlarla devleti yönetebilmelidir. Ülke yönetimi, tüm akım ve tüm taraflarca katkıda bulunulup kabul edilen bir devlet olmalıdır."

Muhammed Abdusselam, Yemen´deki iktidarın geçiş aşamasının ayrıntıları hakkında şunları söyledi: "Geçiş hükümetinin aşama ve görevlerinin süresi belirlenecek, bütün silahlı taraflar silahsızlandırılacak ve silah yalnızca geçiş hükümetinde bulunacaktır."

Ensarullah Hareketi kıdemli üyesi, geçiş hükümeti kurulması için Yemen egemenliği ve bağımsızlığının korunması, devlet kurumları, ulusal uzlaşma, anayasa, ordunun yapısı ve güvenlik aygıtları gibi önemli meselelerin istişare edilmesi gerektiğini vurguladı.

Abdusselam, müzakere sonuçlarının ilan edilmesinden sonra karar tasarısının hazırlanmasının gerekliliğine vurgu yaparak: "Birleşmiş Milletler Yemen Temsilcisi Griffiths´in daha önce, bu müzakerelerde üzerinde anlaşılan sonuçların bir karar tasarısına dönüştürülmesini ve Güvenlik Konseyi´ne sunularak müzakere sonuçları karar tasarısı yayınlanmasını söylemiş."

El-Meyadin ile yaptığı görüşmenin sonunda Abdusselam, Yemen´de ateşkes çağrısında bulundu ve Suudi koalisyonunun düşmanca saldırılarını Stockholm görüşmeleri sırasında durdurmasını istedi ve şunları söyledi: ?Biz bu konuyu Perşembe günü Birleşmiş Milletler Temsilcisi ile görüştük ve Suudi-BAE koalisyonunun saldırılarına devam etmesinin müzakerelerin başarısızlığına yol açacacağını söyledik."

Yemen barış görüşmelerinin Perşembe günü yeni turu (4. Tur) İsveç´in başkenti Stockholm´de Yemenli tarafların katılımıyla başladı ve müzakereler bir hafta sürecektir.

İsviçre´nin Cenevre kentinde 6 Eylül´de gerçekleşen önceki tur müzakereler, Suudi Arabistan´ın sabotaj etmesiyle başarısız olmuştu.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER