Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD´NİN BM DAİMİ TEMSİLCİSİ NİKKİ HALEY İSTİFA ETTİ

ABD´nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley´nin istifa ettiği belirtildi. Haley´in şoke eden kararını ABD Başkanı Donald Trump kabul etti. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, ABD´nin BM Daimi Temsilcisi Nik

ABD´NİN BM DAİMİ TEMSİLCİSİ NİKKİ HALEY İSTİFA ETTİ

ABD Başkanı Donald Trump´ın yönetiminde en uzun süreli yapan üst düzey isimlerden ABD´nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley istifa etti.

Büyükelçi Haley´in istifasını ilk olarak, attığı "arkadaşım Büyükelçi Nikki Haley ile ilgili büyük duyuru saat 10:30´da Beyaz Saray´da" twitter mesajıyla ima eden Trump, Oval Ofis´teki açıklamasında istifayı kamuoyuna duyurdu.

Açıklamasında, Büyükelçi Haley´in yıl sonuna kadar görev yapacağını belirten Trump, ?Harika bir iş çıkardı ve birlikte harika bir iş çıkardık? ifafelerini kullandı.

ABD´nin eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson döneminde görevine başlayan ve Trump yönetiminde en uzun süreli görev yapan üst düzey isimlerden olan Büyükelçi Haley, Tillerson´dan sonra eski CIA Başkanı, Kongre Üyesi muhafazakr Mike Pompeo ve Trump´ın ekibindeki "şahin"lerden Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile birlikte ABD´nin dış siyasetine yön veren isimler arasındaydı.

2014´te Cumhuriyetçi Parti´den Güney Carolina Valisi olarak ikinci dönem seçimi kazanan Haley, Trump´ın 2016´daki Başkanlık seçimini kazanmasıyla, seçimlerde onu eleştiren isimler arasında olmasına rağmen Trump´ın verdiği görevi kabul ederek Ocak 2017´de BM Daimi Temsilciliği görevine başlamıştı.

Trump´ın verdiği Büyükelçilik görevini kabul ettikten sonra BM´deki ilk gününde yaptığı basın açıklamasında, "bizim arkamızda olmayanların isimlerini topluyoruz, buna göre cevap vermek için değerlendireceğiz" ifadelerini kullanan Büyükelçi Haley,
Türkiye´nin de desteğiyle BM Genel Kurulu´na sunulan ABD´nin İsrail´deki Büyükelçiliğini Doğu Kudüs´e taşıma kararıyla ilgili yapılan oylamada Trump´ın kararını savunurken zor anlar yaşamıştı. Trump´ın kararını kınayan Genel Kurul tasarısı ezici bir çoğunlukla kabul edilmişti.

Haley döneminde, BM´de ABD´nin dünyaya karşı zor durumda kaldığı anlardan biri de Başkan Trump´ın en son liderlere hitabında salonu kendisine güldürmesi olmuştu.

Trump´ın Beyaz Saray´daki ekibiyle küçük bir tartışma yaşayan Büyükelçi Haley´in Nisan 2018´de yaptığı ABD´nin Rusya´ya yeni yaptırımlar getirileceğine ilişkin açıklamasına, Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, Haley ile ilgili "bir anlık kafa karışıklığı olmuş olabilir" ifadesini kullanmış, Haley de buna, "Tüm saygımla, benim kafam karışmaz." cevabını vermişti.

ABD´de, Hint asıllı göçmen göçmen bir ailenin kızı olarak doğan ve Cumhuriyetçi Parti´den Güney Carolina Valisi olduktan sonra ABD siyasetinde hızlı bir yükseliş yakalayan Haley´in adı, geleceğin kadın başkanı olarak gösterilirken, Haley bu konudaki iddiaları yalanladı.

BM´DEN NIKKI HALEY AÇIKLAMASI

Bu arada, BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Büyükelçi Haley´in istifasıyla ilgili basına yaptığı açıklamada, ´´Burada, çoğumuz kararı sizin gibi medyadan öğrendik.´´ diyerek, karardan daha önce haberleri olmadığını belirtti.

Açıklamasında, ´´Genel Sekreter (Antonio Guterres) Büyükelçi Haley´nin ortaya koyduğu mükemmel iş birliği ve desteğe teşekkür ediyor.´´ ifadesini kullanan Dujarric, "Guterres ve Haley´nin çok verimli ve güçlü bir şekilde BM ile ABD arasındaki yapıcı ilişkileri teşvik etmek için" çalıştıklarını ifade etti.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER