Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD´Lİ İKTİSATÇI GÖZÜYLE: KRİZİN BAŞINDASINIZ, BASKIYLA FİYAT İNDİRME ÇABASI ÇARESİZLİK

Amerikalı iktisatçı Jacob Kirkegaard´dan Türkiye´deki ekonomik durumu yorumladı: ?Türkiye ekonomik krizin henüz başında. Fiyatları güç kullanarak aşağı çekmek çaresizlik göstergesi. Baskıyla fiyatların düşeceğini sanmıyorum.?

ABD´Lİ İKTİSATÇI GÖZÜYLE: KRİZİN BAŞINDASINIZ, BASKIYLA FİYAT İNDİRME ÇABASI ÇARESİZLİK

19.10.2018 Cuma

Ağustos ayında döviz kurlarının yükselişini takiben enflasyon artışı ve konkordato patlamasıyla Türkiye´de kendini gösteren ekonomik sıkıntılara karşı hükümet, eylem planının merkezine  ?yüzde 10 indirim kampanyası´ yerleştirdi.

Amerika´nın Sesi´nin söyleşi yaptığı Uluslararası Peterson Ekonomi Enstitüsü uzmanlarından Kirkegaard, uluslararası piyasaların gözüyle Türk ekonomisini değerlendirdi.

?Borç ödeme vakti gelince iflaslar olacak´

Amerika´nın Sesi muhabirinin ?Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ?Türkiye ekonomik krizde en kötüsünü geride bıraktı´ dedi, peki ekonomistlere göre Türkiye krizin hangi aşamasında??sorusuna Kirkegaard şu yanıtı verdi: ?Ben bu görüşe katılmıyorum. En azından durum ortalama bir Türk vatandaşı açısından öyle görünmüyor. Türkiye bana kalırsa uzun sürecek bir yüksek enflasyonla karşı karşıya. Enerji ve gıda tedariğini önemli ölçüde dışardan karşılayan bir ülkede döviz kuru yükseldiğinde olan bu. Bu durum tüketiciye de yansıyor. Bu da orta sınıf Türkler için ekonomik sıkıntı demek. Bence krizin henüz başındayız. Önümüzdeki dönemde beklenmedik şeyler olabilir. Türk lirası önemli ölçüde değer kazanmadıkça, iş yerleri kapanacak, borç ödeme zamanı geldiğinde iflas edenler olacak. Bu söylediğim bazı Türk bankaları için de geçerli.?

?Baskı işe yaramaz´

Kirkegaaard, yüzde 10 indirim kampanyasını ?Yükselen döviz kuru sebebiyle artan fiyatları güç kullanarak aşağı çekmeye çalışmanın işe yaramadığını ekonomik kriz tarihindeki örneklerden gördük? sözleriyle değerlendirirken hükümetin böyle politikalar benimsiyor olmasının çaresizlik göstergesi olduğunu savundu: ?Enflasyon rakamlarının yukarı çıkıyor olmasının siyasi alanda bazı sonuçları da olacaktır. Merkez Bankasının sürpriz şekilde faiz oranlarını yükseltmesi sonrasında Türk lirası çok az miktarda değer kazandı. Bu da işe yaramayınca hükümet şimdi bir anlamda ekonomik baskı seçeneğine yöneldi. İşe yarayacağını sanmıyorum. İşe yararsa da bu pek çok iş yerinin iflas etmesi anlamına gelecek. En vatansever esnafın bile malını satın aldığı fiyattan daha azına satabilmesi zor. Ya da bu malları artık satın almazlar, müşterilerine de satamazlar. O zaman da iş kaybı olur. Bunun sonucu ise ekonomik krizin daha da derinleşmesi.?

?Çözüm orta vadede IMF ama çok şey isterler´

Kirkegaard´ın çözüm reçetesi ise şöyle: ?Bana kalırsa Türkiye´nin kısa ve orta vadede sorunları aşması için IMF´in kapısını çalması gerekiyor. Ancak bu şekilde uluslararası yatırımcının güveni yeniden tesis edilebilir. IMF de tabii bunun karşılığında çok şey isteyecek. Bunlar da Erdoğan hükümetinin uyguladığı ekonomik politikaların ana unsurlarıyla uyuşmayan talepler olacak. IMF´in desteğini almak için de ana paydaşlar yani Amerika ve Avrupa Birliği ile iyi ilişki içinde olmak gerekecek. Pakistan´ın yaptığı gibi Türkiye´nin de IMF´e gitmesi lazım. Bunun siyasi bedeli de olacak elbette. Bugüne kadar Erdoğan´ın bu bedeli ödemeye niyetli olduğuna ilişkin bir gösterge yok. Erdoğan siyaseten de Amerika ile gerilimden faydalanıyor. Trump´ın da pek akıllıca davrandığı söylenemez. Tweetleri ve gümrük vergileri ile Erdoğan´ın bir anlamda Fidel Castro kartını oynamasına yani Türk ekonomisindeki olumsuzluklarda Amerika´yı ve ekonomik savaşı sorumlu göstermesine o da imkan tanımış oldu. Bu yaklaşım Erdoğan´a içerde zaman kazandırıyor ama orta vadeli ekonomik sorunları çözmüyor.?



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER