Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

AB´den İngiltere´ye Brexit teklifi

AB, İngiltere´ye Brexit sonrasında tek tarafı Gümrük Birliği´nden ayrılma hakkı tanıyabileceğini açıkladı.

AB´den İngiltere´ye Brexit teklifi

Avrupa Birliği (AB), İngiltere´ye Brexit sonrasında Gümrük Birliği´nden tek taraflı olarak çıkma hakkıtanınabileceğini ancak, İrlanda ile Kuzey İrlanda arasında fiziki sınır uygulanmaması gerektiğini bildirdi.

AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, AB üyesi 27 ülkenin büyükelçileri ile Brüksel´de yaptığı toplantının ardından Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

İngiltere´nin isteği dışında Gümrük Birliği´nde tutulamayacağına dikkati çeken Barnier, "AB, İngiltere´ye tek taraflı olarak Gümrük Birliği´nden çıkma seçeneğini sunabilir. Ancak tedbir maddesinin İrlanda ile Kuzey İrlanda arasında fiziki sınırı engelleyen diğer unsurları korunmalıdır." ifadelerini kullandı.

Barnier, İngiltere´nin AB´den anlaşmalı biçimde ayrılmasını sağlamak için çalışmalara yoğun biçimde devam edeceklerini kaydetti.

Süreç

İngiliz Parlamentosu, Başbakan Theresa May´in AB ile vardığı Brexit anlaşmasını 15 Ocak´ta yapılan oylamada ezici çoğunlukla reddetmişti.

Parlamentonun anlaşmada değiştirilmesini talep ettiği "tedbir maddesi", İngiltere´nin parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasına Brexit´in ardından fiziki sınır girmemesi için formüle edilmişti.

May, bu maddeye ya bir zaman tahdidi getirmeye ya da İngiltere´nin bu maddenin işlerliğine tek yanlı son vermesini sağlayacak bir mekanizma kurulmasına çalışıyor ancak AB tarafı buna sıcak yaklaşmıyor.

Tedbir maddesi, İngiltere´nin AB ile kapsamlı ticaret anlaşması imzalayana dek Gümrük Birliği içinde kalmasını, Kuzey İrlanda´nın da buna ilaveten bir dizi farklı AB kuralına tabi olmasını öngörüyor.

May´in revize edilmiş Brexit anlaşmasını 12 Mart´ta parlamentoya sunması bekleniyor. Anlaşmanın reddedilmesi halinde 13 Mart´ta "anlaşmasız ayrılık" seçeneği milletvekillerinin onayına sunulacak. Bunun da reddedilmesi halinde milletvekilleri 14 Mart´ta "Brexit´in ertelenmesi" seçeneğini oylayacak.

İngiltere 23 Haziran 2016´da yapılan referandumla yüzde 48´e karşı yüzde 52 oy oranı ile AB´den ayrılma kararı almıştı.



Anahtar Kelimeler: İngiltere Brexit teklifi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER