Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD´DEN YENİ PKK PLANI!

PKK´nın ´terör´ listesinde yer alması yüzünden sıkıntı yaşayan ABD, Avrupa ile birlikte PKK´yı terör örgütü listesinde yer almayan PYD çatısı altına sokarak ´aklayacak.´ Böylece Türkiye´nin ´terörle mücadele´ tezleri de havada kalacak.

ABD´DEN YENİ PKK PLANI!

 ABD Savunma Bakanı James Mattis´in, ?YPG´yi PKK´ya karşı savaştırabileceklerine? yönelik açıklaması, Ankara kulislerinde uzun süredir dillendirilen ?PKK´nın tasfiye edilerek PYD´ye dâhil edilmesi sürecinde zaman kazanma ve bu yolla PKK´nın terör örgütü sıfatından kurtarılacağı? iddialarını güçlendirdi. Hükûmet ve AK Parti kurmayları, terör örgütü YPG/PKK´ya yönelik her türlü desteği veren ABD ile bazı Avrupa ülkelerinin, Suriye´nin kuzeyinde bir ?terör koridoru´ oluşturma hedefi doğrultusunda, ?Türkiye´nin tezlerini zayıflatacak´ yeni adımlara hazırlandıkları değerlendirmesini yapıyor.

ZAMAN KAZANMA
YPG´nin PKK´ya karşı savaştırılması ve Suriye sınırında 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturulması gibi önerilerin ?ABD´nin zaman kazanma ve PYD/PKK´yı legalleştirme´ taktiği olarak nitelendiriliyor. Özellikle Mattis´in açıklamaları, hükûmet kaynakları tarafından, ?ABD ve Avrupa ülkelerinin orta vadedeki planı zaten PKK´nın PYD bünyesine alınması ve PKK´nın terör listesinde olması sebebiyle eli güçlü olan Türkiye´nin tezlerinin zayıflatılmasıydı. Bu açıklama bir yandan zaman kazanma, ama aynı zamanda PKK ve YPG´yi legalleştirme planının hızlandığını gösteriyor? şeklinde değerlendirildi.

OYALAMA TAKTİĞİ
ABD´li yetkililerinin açıklamalarının da, Suriye´nin kuzeyinde kurulmak istenen oluşumun lojistik altyapısının tamamlanmasına kadar zaman kazanma amacı taşıdığına dikkat çeken güvenlik bürokrasisi ?PKK şu anda bütün dünyada terör örgütü olarak tanınıyor ve PYD´nin de PKK´nın Suriye uzantısı olduğu ortada. Türkiye´nin tezleri bu sebeple çok güçlü. Ama PKK kapatılıp, PYD´ye dahil olursa, (PYD´nin de BM´nin terör listesinde yer almaması sebebiyle) bir anlamda, terör örgütünün faaliyetleri de sözde legal hâle gelmiş olacak? değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan, PKK´nın feshedilerek PYD-YPG bünyesinde faaliyet göstermesine yönelik bir planının olduğu hükûmet çevrelerinde yaklaşık 6 aydır konuşuluyordu. Hükûmete sunulan güvenlik brifinglerinde de, ABD ve Avrupa ülkelerinin yeni projesinin PKK´nın orta vadede tasfiye edilmesi olduğuna dikkat çekildiği öğrenildi. Hükûmet kaynakları ?Suriye´de PYD ve YPG´nin güçlendirilmesi, demokratik bir yapı görüntüsü verilebilmesi ve onlara alan açılması adına, PKK´dan kurtulmanın yolları aranıyordu. ABD´den gelen YPG´nin PKK´ya karşı çatıştırılması önerisi de tamamen bu plana yönelik. Bir süre sonra PKK tasfiye olacak, YPG-PYD´ye katılacak. İsim değişecek ama işlevlerini bu iki yapının içinde sürdürecek? tespitini yaptı.

ABD, PKK´DAN VAZGEÇEMİYOR
Türkiye´nin, ?ABD ile karşılıklı güven ilişkilerinin yeniden başlaması terör örgütü PKK/PYD´nin Menbiç´ten çıkarılmasına bağlı? şartı masada dururken ABD Savunma Bakanı Mattis, Türkiye ile ABD´nin PYD/PKK´nın Menbiç´teki varlığı ve ABD´nin örgüte desteği konusunda bir mekanizma kurulacağı konusunda bir ilerleme sağlayamadıklarını söyledi. Mattis, Türkiye ile Suriye´de DEAŞ´tan alınan bölgelerin yerel halka bırakılması konusunda hemfikir olduklarını da sözlerine ekledi.



Anahtar Kelimeler: YENİ PLANI

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER