Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD´den Türkiye´ye S-400 için iki hafta süre..

ABD´nin Türkiye´ye Rusya ile imzaladığı S-400 anlaşmasından vazgeçmek ve Amerikan Patriot sistemleri alımını onaylamak için iki hafta süre tanıdığı, aksi takdirde yaptırımlarla tehdit ettiği iddia edildi.

ABD´den Türkiye´ye S-400 için iki hafta süre..

CNBC´nin haberine göre ABD Türkiye´den, Amerikan Patriot hava savunma sistemleri için anlaşmayı kabul etmek ya da S-400 alım anlaşmasına bağlı kalıp Amerikan yaptırımlarına maruz kalmak arasında seçim yapmasını bekliyor.

Konuyla yakından ilgili oldukları belirtilen ve ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırılan habere göre, Türkiye´nin S-400 anlaşmasını Haziran ayının ilk haftasının sonununa kadar iptal ederek ABD yapımı Patriot füze savunma sistemi almaya razı olmaması durumunda, F-35 savaş uçakları programından çıkarılması, taahhüt edilen 100 F-35 savaş uçağının teslimatının iptali, ABD yaptırımları ve NATO´da olumsuz sonuçlar gündeme gelebilecek.

CNBC´ye bilgi veren kaynaklar bu sürenin uzatılmasının söz konusu olmadığını ve bunun ABD Dışişleri Bakanlığı´nın son teklifi olduğunu belirtti. CNBC´ye konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi NATO üyesi ülkelerin NATO sistemleri ile uyumlu askeri ekipmana sahip olması gerektiğinin altını çizerek ?Türkiye´nin S-400 teslimatını tamamlaması durumunda gerçekten çok olumsuz sonuçlarla karşılaşacağını vurguluyoruz? dedi.

Türkiye geri adım atmıyor

S-400´lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmadığını belirten ABD, uzun süredir Türkiye´ye Rus füze sistemini satın almaması için baskı yapıyor. Ankara´nın S-400 alması halinde Türkiye´nin F-35 programından çıkarılabileceği uyarısı yapan ABD´de son olarak Temsilciler Meclisi´ne geçtiğimiz günlerde söz konusu savaş uçaklarının Türkiye´ye teslimatının engellenmesini içeren bir tasarı sunuldu.

Ancak ABD´nin uyarılarına rağmen Rus füze sistemini almakta kararlı görünen ve Rusya´ya halihazırda bir ödeme yapmış olan Türkiye, S-400´lerden vazgeçmiyor. Hem Türk hem de Rus yetkililer, hava savunma sisteminin Türkiye´ye teslimatının Temmuz ayında gerçekleşeceğini belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son olarak 19 Mayıs günü Rusya´dan satın alınan S-400 füze savunma sisteminden geri adım atmayacaklarını belirterek, S-400´ün ardındann S-500´ün söz konusu olacağını söylemişti.

Kaynak: DW Türkçe

- Reklam -


Anahtar Kelimeler: Türkiye için hafta süre

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER