Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD´de Trump´a ´Nükleer anlaşmaya geri dön´ çağrısı

ABD´de 53 üst düzey emekli diplomat ve generalin imzasıyla yayımlanan ortak açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump´a, İran ile nükleer anlaşmaya geri dönme çağrısında bulundu.

ABD´de Trump´a ´Nükleer anlaşmaya geri dön´ çağrısı

ABD´de 53 üst düzey emekli diplomat ve generalin imzasıyla yayımlanan ortak açıklamada, ABD´nin Orta Doğu´da daha geniş bir strateji oluşturabilmesi için Washington yönetimine geçen yıl mayıs ayında tek taraflı çekildiği nükleer anlaşmaya geri dönme tavsiyesinde bulunuldu. 

Anlaşmayla İran´ın nükleer programına getirilen kısıtlamalar sayesinde ABD ve müttefiklerinin güvenliğinin arttığı ancak Donald Trump yönetiminin anlaşmadan çekilmesinden sonra bu imkanın ortadan kalktığı ifade edildi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı´nın (UAEA) son raporunda, ABD´nin anlaşmadan çekilerek, ekonomik yaptırımları geri getirmesine rağmen İran´ın nükleer anlaşmaya bağlı kaldığını doğrulamasının önemli olduğu belirtilerek, "Tahran´ın anlaşmaya uyumluluğunu sürdürmesi, İran hükümetinin ilk taahhüdüne olan bağlılığını gösteriyor." denildi.

Nükleer anlaşma çerçevesinde İran´ın nükleer silah geliştirme kapasitesine sahip olmadığı ve bununla birlikte "emsalsiz" bir uluslararası denetime tabi tutulduğuna dikkati çeken ABD´li emekli diplomat ve generaller, Avrupa Birliği´nin (AB) de anlaşmaya sıkı sıkıya bağlı olduğunu vurguladı.

Washington yönetimine nükleer anlaşmaya geri dönme çağrısında bulunan ABD´li emekli diplomat ve generallerin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Nükleer anlaşmaya geri dönmek ABD´nin Orta Doğu için daha geniş kapsamlı bir strateji oluşturmasına katkı sağlayacaktır. İran´ın ABD ve bölge ülkelerine tehdit oluşturan balistik füze faaliyetlerini, insan hakları ihlalleri ve terörizme desteğini kınıyoruz. Bu alandaki liderliği teyit etmek, ABD´nin İran tehdidini bertaraf etmek için çok taraflı bir çaba geliştirme ve önderlik etme kabiliyetini artıracaktır."

Ortak açıklamaya imza koyanlar arasında, ABD´nin eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Arlen D. Jameson, eski NATO Askeri Komite Başkanı Walter E. Gaskin, Dışişleri Bakanlığı´nın Avrupa ve Avrasya işlerinden Sorumlu eski Genel Müdürü Laura Kennedy´nin de aralarında bulunduğu 53 üst düzey emekli diplomat ve general bulunuyor.

Washington yönetimi, BM Güvenlik Konseyi´nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015´te imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018´de tek taraflı çekildikten sonra Tahran´a yönelik yaptırımları geri getirmişti. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER