Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD SAVUNMA BAKANI MATTİS´TEN NATO AÇIKLAMASI

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, "ABD sarsılmaz bir kararlılıkla NATO´ya bağlı olduğunu göstermeye devam edecek." dedi.

ABD SAVUNMA BAKANI MATTİS´TEN NATO AÇIKLAMASI

02. 10. 2018 Salı

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ülkesinin sarsılmaz bir kararlılıkla NATO´ya bağlı olduğunu göstermeye devam edeceğini bildirdi.

Mattis, Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ile Paris´te görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

"Suriye´de DEAŞ´e karşı verilen mücadele kazanılacak ancak bu biraz daha zaman alacak." diyen Mattis, çok zor bir mücadele yürüttüklerini aktardı.

Mattis, DEAŞ´in daha önce hakimiyet kurdukları toprakların sadece yüzde 2´sini kontrol edebildiklerini belirterek, DEAŞ´i tamamen yendikten sonra daha önce hakimiyet kurdukları topraklara yeniden yerleşmemesi için güvenlik tedbirleri alacaklarını kaydetti.

Mattis, "ABD sarsılmaz bir kararlılıkla NATO´ya bağlı olduğunu göstermeye devam edecek." dedi.

"NATO konusunda Avrupa bir sorun değil çözümün parçası"

Parly ise ABD´nin Fransa ile Suriye´de DEAŞ´e karşı mücadelede iş birliğinden memnun olduğunu vurgulayarak, ABD´nin Afrika´nın Sahel bölgesinde terörle mücadele konusunda Fransa´ya verdiği desteği nedeniyle Mattis´e teşekkürlerini iletti.

Fransa gibi ABD´nin de NATO´nun yükünü hafifletmeye çalıştığını anlatan Parly, NATO konusunda Avrupa´nın bir sorun değil bir çözümün parçası olduğunu sözlerini ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump, temmuz ayında Belçika´nın başkenti Brüksel´de düzenlenen NATO Zirvesinde savunma harcamalarını Gayrisafi Yurtiçi Hasılaları´nın (GSYH) yüzde 2´den yüzde 4´e artırmadıkları için üye ülkeleri eleştirmişti.

Fransa´nın, Sahel bölgesinde 4 binden fazla askeri bulunuyor. 2013 başında Mali´deki "Serval" isimli harekatın ardından 2014´te "Barkhane" operasyonu başlatılmış, 2013´ten bu yana 22 Fransız askeri hayatını kaybetmişti.

Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer tarafından Afrika´nın Sahel bölgesinde terörle mücadele kapsamında "G5 Sahel Gücü" adı verilen 5 bin kişilik ordunun kurulmasına Fransa öncülük etmişti.

Bölgedeki terör gruplarının yanı sıra uyuşturucu, silah ve göçmen ticaretine karşı da mücadele eden G5 Sahel Gücü´ne uluslararası toplum tarafından destek veriliyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER