Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD, Körfez´deki iki stratejik limanı kullanabilecek

ABD yönetimi, iki stratejik limanı kullanmak için Umman ile anlaşma imzaladı.

ABD, Körfez´deki iki stratejik limanı kullanabilecek

ABD yönetimi, iki stratejik limanı kullanmak için Umman ile anlaşma imzaladı.

ABD yönetimi, iki stratejik limanı kullanmak için Umman´la anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, ABD savaş ve uçak gemilerinin Arap Denizi´ndeki hakimiyetini güçlendirecek. Basra´yı sürekli kapatmakla tehdit eden İran´ı sınırlandıracak.

Umman´a ait Duqm ve Salalah limanları, dünyanın petrol ticaretinin yaklaşık beşte birinin Pers Körfezi´nden çıktığı dar bir çıkış olan Hürmüz Boğazı´nın hemen dışında bulunmaktadır.

Yapılan anlaşma ile, ABD uçak ve savaş gemilerinin ülkeyi ziyareti sırasında başta Duqm Limanı olmak üzere Umman´ın bazı havaalanı ve limanlarında sunulan kolaylıklardan istifade edebilmesine imkan sağlayacak.

Anlaşma Maskat yönetimi adına Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Muhammed er-Rasibi, Washington yönetimi adına ise ABD´nin Umman Büyükelçisi Marc J. Sievers tarafından imzalandı.

ABD yönetim, Umman´ın stratejik limanlarını kullanarak, İran´ı Basra Körfezi´ne hapsetmeyi planlıyor. Tahran yönetimi nükleer anlaşmanın iptal edilmesinin ardından sık sık Basra Körfezi´ni tanker geçişlerine kapatmakla tehdit ediyordu.

UMMAN´IN İLK İCRAATI BU ANLAŞMA DEĞİL

Umman, Amerika Birleşik Devletleri´nin El Kaide´ye karşı Afganistan´da yürüttüğü savaşta, ülkesindeki tesislerin kullanımına izin vermişti.

Umman, George W. Bush döneminde 2003 yılında Saddam Hüseyin´i devirmek için başlattığı Irak savaşında ABD´ye sessizce lojistik askeri destek sağladı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER