Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ABD İLE TÜRKİYE YENİDEN KARŞI KARŞIYA GELİR Mİ?

ABD´nin, Cenevre´deki Suriye´nin geleceği ile ilgili anayasa toplantısında, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi De Mistura´ya sunduğu 12 maddelik taslak, Türkiye´de tartışma konusu oldu.

ABD İLE TÜRKİYE YENİDEN KARŞI KARŞIYA GELİR Mİ?

ABD´nin, Cenevre´deki Suriye´nin geleceği ile ilgili anayasa toplantısında, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi De Mistura´ya sunduğu 12 maddelik taslak, Türkiye´de tartışma konusu oldu. 

ABD´nin Anayasa Komisyonu´nun bundan sonraki toplantılarına PYD´nin de katılmasını istemesi dış politika çevrelerinde Ankara-Washington hattında yeni bir gerilime yol açacağı şeklinde değerlendiriliyor. 

De Mistura´ya sunulan taslaktaki 12 maddeden en dikkat çekeni, merkeziyetçi yapı yerine bölgelere yetki devri yapılmasıyla ilgili olanı. Bu madde, Türkiyeli uzmanlar arasında Washington´un PYD´nin denetimindeki bölgeler için özerklik talebi olarak değerlendiriliyor.

Uzmanlar ayrıca, ABD´nin bu girişiminin iki ülkeyi yeniden karşı karşıya getirebileceğini de savunuyor. 

BAŞOL: RUSYA´NIN GÖZÜ YPG KARTINDA

K24´e konuşan Ortadoğu uzmanı Dünya Başol, Türkiye´nin ABD´nin taleplerine karşı çıktığı, Rusya´nın da YPG kartı oynadığını söyledi:

?Suriye ile ilgili uluslararası çözüm girişimlerinde bugüne kadar ABD´nin birçok kez benzer çabaları oldu ancak Türkiye bunlara her defasında karşı çıktı. ABD´nin bu talebine de Türkiye mutlak surette karşı çıkacaktır. Ancak bunu başarıp başaramayacağı belirsiz.

Burada sadece Türkiye ve ABD´nin değil Rusya´nın da ne dediği önemli. Dolayısıyla şayet Rusya Türkiye ile birlikte hareket ederse belki ABD´nin bu girişimi boşa çıkar, ancak Rusya´nın da YPG kartını oynamak istediğini biliyoruz. Rusya İdlib konusunda Türkiye´den tavizler koparırsa böyle bir tutum takınabilir, aksi takdirde ABD bu isteğini kabul ettirebilir.?

?ABD ÖZERK BÖLGE KURMAK İSTİYOR?

K24´e konuşan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Selçuk Çolakoğlu, ABD´nin özerk bir bölge kurmak istediğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

?ABD´nin Suriye´nin kuzeyinde özerk bir bölge kurulmasını istediği çok açık. Halihazırda o bölge Türkiye´nin terör örgütü olarak nitelendirdiği bir yapının elinde. Dolayısıyla Ankara buna rıza göstermeyecektir. Ve bu durum Ankara ile Washington arasında yeni bir gerilime yol açabilir. Bu bölgenin yönetimi PYD dışında başka aktörlere devredilirse o durumda Türkiye´nin tepkisi değişebilir.?

Suriye´de iç savaşın başladığı 2011´den itibaren müttefik olarak hareket eden Ankara ile Washington´un arası 2014´ten itibaren ABD´nin terör örgütü DAİŞ ile mücadelede YPG´yi desteklemeye başlaması ile birlikte açılmaya başlamıştı. O tarihten bu yana NATO´nun iki müttefik ülkesinin ilişkilerinde ciddi sorunlar yaşanıyor.  



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER