Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

AB, Rumlara esir düştü

Yarım asırdır Türkiye´yi oyalayan Avrupa Birliği, Doğu Akdeniz´de Türkiye ve KKTC´ye karşı ittifakta Güney Kıbrıs Rum Kesimi´nin emri altına girdi...

AB, Rumlara esir düştü

Doğu Akdeniz´de çeşitli adlarla oluşturulan ittifaklarla Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti´nin bölgedeki hakları gasp edilmek isteniyor. Bu ittifakların başını çeken AB, son dönemde Türkiye ile olan ilişkilerini Kıbrıs sorununa indirgemiş vaziyette. Öyle ki AB, Rum-Yunan ikilisinin aşırı taleplerini ülkemize empoze etmeye çalışıyor. Konuya ilişkin Türkiye Dışişleri´nden yapılan açıklamada da, AB´nin GKRY´nin adeta esiri haline geldiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerini değerlendiren Aksoy, ?AB ile sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. AB, son dönemde ilişkilerimizi Kıbrıs sorununa indirgemiş vaziyette. Birlik dayanışması kisvesi altında Rum-Yunan ikilisinin aşırı taleplerini ülkemize empoze etmeye çalışıyorlar. 15 Temmuz´da gerçekleşen toplantıda Doğu Akdeniz´de yürüttüğümüz hidrokarbon faaliyetlerine ilişkin bir takım kararlar alındı. Bunların bizim için bir geçerliliği yok ve sembolik bir nitelikte bizi etkileyecek kararlar değildir. ?dedi.

 

GÖRÜŞMELER DEVAM EDiYOR

Güvenli bölge konusunda bir mutabakatın ve beklentilerin sağlanmadığını vurgulayan Aksoy, ?Müttefiklerimizin teröristler ile iş birliği yapmasını istemiyoruz. ABD´den yeni bir askeri heyet geliyor ve güvenli bölge konusunda bize daha önceki iletilen teklifler kabul edilebilir bir düzeyde değildi, yeni teklifleri değerlendireceğiz ama bunun bir oyalama süreci haline gelmesini istemiyoruz. Bu sürecin yürümesi için yeni tekliflerin gelmesi lazım. Aynı şekilde geleceklerse niye geliyorlar. Münbiç´te ABD geçen Haziran ayında bize taahhüt edilen vaatler yerine getirilmedi. Bizim oradan ne istediğimiz belliydi. Bize söylenen; orada şu anda bir istikrar söz konusu, herhangi bir çatışma yaşanmıyor. Bizim anlaşmamız bu şekilde değildi, anlaşmamız PYD, YPG´nin oradan çıkarılmasıydı. Bu görüşmeler halen sürmekte. Gerek askeri gerek diplomatik makamlar arasında görüşmeler devam ediyor. Her koldan görüşmeler devam ediyor. Bu görüşmeler devam edecek değil, biz beklentilerimizin karşılanmadığını anladığımız halde güvenli bölge ile ilgili gerekli adımlarımızı atacağız? diye konuştu.

 

?YUNAN TALEPLERİNİ EMPOZE EDİYORLAR?

?AB´nin bizimle ilişkilerini ve karar alma süreçlerini etkileyecek şekilde GKRY´nin adeta esiri haline geldiğini görüyoruz.? diyen Aksoy ?Bu tür önlemler ne bizim Doğu Akdeniz´deki egemenlik haklarımızı ne de Kıbrıs Türklerinin haklarını korumamızı engelleyemeyecek. AP seçimlerinin ardından AB´nin yeni lider kadrosu şekillenmeye başladı. Yeni AB liderliğinin Türkiye-AB ilişkileri konusunda daha vizyoner bir tutum takınmalarını bekliyoruz. İkili ilişkilerimize kazan kazan anlayışı çerçevesinden yürütmeyi arzuluyoruz?. değerlendirmesinde bulundu.



Anahtar Kelimeler: Rumlara esir düştü

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER