Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

357 Filistinli şehit oldu

Filistin Şehitleri Aileleri Ulusal Meclisi, 2021 yılında şehit olan Filistinliler ile ilgili istatistiklerin yer aldığı bir rapor yayınladı.

357 Filistinli şehit oldu

İşgalci rejim İsrail’in 2021’de Filistin'de gerçekleştirdiği ihlallerin bilançosu ağır: 357 şehit.

Filistin Şehitleri Aileleri Ulusal Meclisi, 2021 yılında şehit olan Filistinliler ile ilgili istatistiklerin yer aldığı bir rapor yayınladı. Rapora göre geçen Mayıs ayında Gazze'de meydana gelen savaşın kurbanları da dahil olmak üzere 2021 yılında 357 Filistinli İsrail ordusu tarafından şehit edildi.

Rapora göre mahkumların ve tutukluların sayısı bu yıl 8 bine ulaşırken bunlardan bin 300'ü çocuk yaşta. Diğer yandan Filistinlilere ait 950 ev yıkıldı ve bu evlerin yaklaşık yarısı sahipleri tarafından kendi başlarına yıkılmaya zorlandı.

Toplu cezalandırma politikasının uygulandığı çok sayıda vakaya işaret eden rapora göre, işgal edilmiş veya kuşatılmış Filistin topraklarında geniş bir halk kitlesi bundan mustarip.

Filistin kurumlarının yöneticileri, uluslararası toplum, insan hakları kurumları ve Filistin Ulusal Otoritesindeki yetkili makamlarını, İsrail işgalini ve askerlerini uluslararası mahkemelerde yargılamaktan vazgeçmemeye ve uluslararası sözleşmelere göre savaş suçu ve insanlığa karşı suç olan uygulamalarından dolayı Tel Aviv’i sorumlu tutmaya çağırdı.

Filistin Şehitleri Aileleri Ulusal Meclisi tarafından yayınlanan yıllık istatistik raporu, bu yıl kadın şehit sayısının yüzde 19'a (69 kurban) ulaştığını ve bu rakamın, 1948 yılındaki Nekbe'den bu yana İsrail ile çatışma tarihindeki en yüksek yüzde olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl reşit olmayanlar arasındaki şehitlerin yüzdesi yüzde 22 (79 kurban) olarak kaydedildi. Bunların içerisinde henüz bir yaşını doldurmamış 4 bebeğin de olduğu gözlemlendi.

 Raporda, şehitlerin en büyüğü olan Gazzeli Emin Muhammed Hamad el-Kulak'a (90 yaşında) da atıfta bulunuldu.

Filistin Şehitleri Aileleri Ulusal Meclisi Genel Sekreteri Muhammed Subeyhat, “Bu yüksek yüzdeler, işgal askerlerinin siyasi ve askeri liderlerden aldığı talimat ve emirleri gösteriyor. Bu talimatlar Filistinlilere ateş açmayı kolaylaştırıyor. Yaş grubu veya cinsiyet gözetmeksizin savunmasız insanları hedef alan operasyonları sınırlayan ciddi kontroller yok” dedi.

Raporda, 357 Filistinliden 257'sinin Gazze Şeridi'nde ve 100'ünün Batı Şeria'da şehit düştüğü belirtiliyor. Mayıs ayında şehitlerin sayısı 286'ya ulaştı. Bu şehitlerin çoğunluğunun Gazze’den olduğu kaydedildi.

İşgal hapishanelerindeki tutuklular konusunu takip eden Filistinli kurumlar ortak bir açıklama yaparak İsrail işgal güçlerinin 2021 yılında yaklaşık 8 bin erkek ve kadın vatandaşı tutukladığını bildirdi. Bunların arasında her iki cinsiyetten olmak üzere bin 300'den fazla çocuk ve 184 kadın var. Bu yıl verilen idari gözaltı kararlarının sayısı bin 595'e ulaştı.

Tutuklamalara maruz kalan Filistin şehirlerinde Kudüs başı çekiyor. Kudüs’teki tutsak sayısı 2 bin 784'e ulaştı.

Tutukluların büyük bir bölümü serbest bırakılırken, işgal cezaevlerinde bulunan Filistinli tutuklu ve mahkum sayısı geçen Aralık ayı sonuna kadar 4 bin 600'e ulaştı. Bu mahkumların arasında 34 kadın ve reşit olmayan kız çocukları da var. Bugün işgal cezaevlerinde bulunan çocuk ve reşit olmayan tutuklu sayısı 160 kadar, idari tutuklu sayısı ise 500 civarında, Yasama Konseyi'nin son oturumunda tutuklanan üye sayısı ise 9 olarak kaydedildi.

Kurumlar, 4'ü kanser hastası olmak üzere hasta mahkum sayısının 600'e ulaştığını ifade ettiler. Mahkumların en yaşlısı olan 81 yaşındaki Fuad eş-Şubki de dahil olmak üzere çeşitli derecelerde tümörleri olan en az 14 mahkum bulunuyor. Müebbet hapis cezasına çarptırılan tutuklu sayısı 547'ye ulaşırken, en ağır tutuklu 67 müebbet hapis cezasına çarptırılan Abdullah Barguti oldu.

Oslo anlaşmasının imzalanmasından önce tutuklanan eski mahkûmların sayısı 25'e ulaştı. Bunlardan en yaşlıları Ocak 1983'ten beri aralıksız tutuklu bulundurulan Kerim Yunus ve Mahir Yunus.

Esir hareketi tarihindeki en uzun tutukluluk dönemini yaşayan mahkum Nail Barguti ise işgal hapishanelerinde 42. yılına girdi. 34 yılı kesintisiz olarak tutuklu bulundurulan Barguti, 2011 yılında "Şalit Anlaşması" kapsamında serbest bırakıldı, ta ki 2014 yılında yeniden tutuklanana kadar.

Kurumlar, raporlarında, İsrail işgal makamlarının, Filistin'e dayattıkları şiddetin bir parçası olarak, uluslararası sözleşmeler ve normlar tarafından güvence altına alınan mahkum ve tutukluların haklarını sistematik olarak kötüye kullanma politikasını ve sistematik ihlallerini 2021 boyunca sürdürdüğünü belirtti.

Filistinli kurumların dile getirdiği İsrail ihlalleri şunlar: Günlük tutuklamalar, gecenin geç saatlerinde evlerin basılması, tutuklu ve ailesine yönelik taciz ve saldırılar, kasıtlı olarak aşırı güç kullanımı, keyfi tutuklamalar sırasında ayrım gözetmeksizin toplu bir şekilde cezalandırma, soruşturma sürecinde tutuklu üzerinde aileyi baskı aracı olarak kullanma, sorgulama sırasında işkence yapma, sürekli sorgulama seansları yoluyla uykudan mahrum bırakma, sorgu süresince tutukluyu bağlama ve kan dolaşımının el ve ayaklara ulaşmasını engelleme, darp etme, tokat atma, tekmeleme, sözlü taciz, kasıtlı aşağılama, kalıcı sakatlıklara yol açabilecek darp, elektrik şoku verme, tutukluyu bir aile üyesini tutuklamakla tehdit etme veya tutukluya veya ailesinden birine cinsel saldırı tehdidinde bulunma, tutuklunun ailelerinin evlerini yıkmak veya öldürmek tehdidinde bulunma, günlerce veya haftalarca tuvalet, duş, kıyafet değiştirme gibi ihtiyaçlardan mahrum bırakma, aşırı soğuğa veya sıcağa, sürekli gürültüye, hakaret ve küfürlere maruz bırakma.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail işgal makamları 10 gazeteciyi cezaevlerinde gözaltında tutmaya devam ediyor. İsrail'in yıl boyunca işgal altındaki Filistin topraklarında gazetecilere yönelik ihlallerinin sayısı 384'e ulaştı. Bir gazeteci şehit oldu 196 gazeteci yaralandı 119’u ise tutuklandı.

Öğrenci kurumları da işgalcilerin 2021 boyunca 135 üniversite öğrencisini tutukladığını belirtti.



Anahtar Kelimeler: Filistinli şehit

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER