Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

31 Mayıs 2010... Mavi Marmara´da Neler Yaşanmıştı

Mavi Marmara olayında neler yaşandı? Mavi Marmara olayı sonrası Türkiye ve Dünya´da İsrail´e gelen eleştirileri nelerdi? İşte Film, kitap ve heykellere konu olan Mavi Marmara olayı.

31 Mayıs 2010... Mavi Marmara´da Neler Yaşanmıştı

Mavi Marmara Olayı

Mavi Marmara, İnsani Yardım Vakfı tarafından organize edilen ve İsrail ablukasında olan Gazze´ye yardım malzemeleri götürmek üzere bir grup gemi ile beraber yola çıktı. 31 Mayıs 2010 tarihinde Gazze´ye yakın uluslararası sularda hareket etmekte olan Mavi MArmara Gemisine İsrail Ordusu tarafından asker çıkarılması üzerine organizasyon esas amacına ulaşmadı. Gazze insani yardım filosu saldırısı sonucunda gemi yolcularının bir kısmı öldü. Kalan kısmında çoğu olaydan yaralı olarak kurtuldu. İsrail ordusu tarafından ele geçirilen gemi Aşdod limanına demirlendi.

Geminin Dönüşü
 
Rehin olarak alınan İnsani yardım gemileri 7 Ağustos 2010 tarihinde serbest bırakıldı ve gemiler ülkelerine doğru yola çıktı. 7 Ağustos Cumartesi günü serbest bırakılan "Defne-Y" ve "Gazze" gemileri ile birlikte Mavi Marmara da İskenderun Limanı´na ulaşarak demir attı. Yapılan incelemeler sonucu geminin camlarının kırıldığı ve İHH ambleminin beyaz boyayla kapatıldığı görüldü. Geminin değişik bölümlerinde 250 mermi deliği tespit edildi, bu deliklerin İsrail tarafından bir kısmının boyayla bir kısmının da flaster bantlarla kapatıldığı görüldü.
 
Olay Sonrası Tepkiler

İsrail askerleri tarafından düzenlenen Mavi Marmara saldırısı sonrası hayatını kaybeden 9 Türk vatandaşı anısına , heykeltıraş Roxanne Robinson ve Arevalo Beteta tarafından hazırlanan bir anıt İspanya´nın başkenti Madrid´de dikildi. Bu anıtta "Filistin´i tasvir eden yıkık dökük duvarların önünde masum bir çocuğun, insani yardım malzemelerinin yüklü olduğu "Mavi Marmara" gemisini sulara bırakması" heykelleştirildi.


 
Olayı konu alan Kurtlar Vadisi Filistin filminin çekimlerinde geminin kullanılmasına izin verildi. 1 Ekim 2010 tarihinde Mavi Marmara´ya 250 kişiden oluşan figüran kadrosu çıkarıldı. Filmde Mavi Marmara´nın güverte, kaptan köşkü ve diğer kısımlarında çekimler gerçekleşti.

Özgür Gazze ekibi tarafından editörlüğünü ABD´li araştırma görevlisi Mustafa Beyyumi´nin yaptığı ve gemide bulunanların anıları ile İsrail-Filistin sorunu hakkında yorumlardan oluşan ?Midnight on the Mavi Marmara? (Mavi Marmara´da Geceyarısı) adlı kitap basıldı. Operasyon esnasında gemide bulunan Türk gazeteci Mediha Olgun´un "Mavi Marmara´da Neler Oldu?" adlı kitabı[16] ve yine gemideki diğer Türk gazeteci Şefik Dinç´in "Kanlı Mavi Marmara" adıyla kitapları basıldı.
 
Kaynak: .kamupersoneli.net/



 


Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER