Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

25 Kuruşluk Rahip İçin Ortak Üzülür Mü Hiç?

Veysi DÜNDAR - 14. 10. 2018 Pazar

25 Kuruşluk Rahip İçin Ortak Üzülür Mü Hiç?

14.10.2018 Pazar

Şu anda dolar 5.87 civarında dün 5.92 ondan önceki gün 6.10 civarındaydı. Anlaşılan o ki rahibin serbest kalması doları üç aşağı beş yukarı 25 kuruş düşürmüş.

İktidarımızın gücü CHP´nin İş Bankası payına ve HDP´nin belediye başkanlarına karşı gayet muhkem, kuvvetli. Ama iş Kapıkule´den çıkıp hele ki okyanusu geçince nedense birden profil düşüyor.

Daha önce de yazdık; Dünya 5´ten büyük de olsa ondan büyük ABD vardır. ABD´nin isteyip de alamadığı ya da yapamadığı şeyler sınırlıdır. Sadece vakt-i kerahat vardır. Herkes Castro, Ho Chi Min olamaz. Zeka, dikkat, iffet, teknik ve metodik çalışma gerekir.

Ne diyor Donald Trump ?Rehineler? için pazarlık yapmayız.

Türkiye´yi rehine alan Türk yargısını rehineleri salan olarak itham ediyor. Tabii Dünya 5´ten büyük ya. Onun için böyle oluyor.

AKP tıpkı çok eleştirdiği dünya düzeni gibi ülke içinde keyfi yönetimin her tür örneğini yapmaktan çekinmiyor, ekonomi alanındaki büyük kayıplara rağmen hemen her şeyi halının altına süpürme kapasitesi ile zahiri de olsa algıları yönetmeyi başarıyor. Siyaseten ne derse yapan ama dediğini yaptıramayan MHP ile kolkola karşı cenahı doğduğuna pişman ediyor.

30 yıl hapsi istenen ve ajan olduğuna dair baskın kanaatler ve iddialar olan Rahip Andrew Brunson serbest kaldı. Ajan olmadığı kanısına varıldı. Biraz daha zorlansa önce din adamı, sonra kayyım, sonra vaiz nihayet imam olacak (!) Havuz medyasında papazın o kadar da kötü olmadığını öğrenmemiz yakındır.

Türkiye´de eylemle, vurmayla, kırmayla eğer adamı öldürmediyseniz kolay kolay hapse düşmezsiniz. Ünlü bir teknik direktör mekan basar, haneye tecavüz eder, futbolcu silah sıkar, burun kırar, tehdit eder. Bütün bunlar toleransa tabidir. Karısını öldürene kadar koca karısına her şeyi yapar. Öldürme yeter. Sıkıntı olmaz.

Düşündüğünüzde siz de şu kanaate varacaksınız: Düşünmek ve düşündüğünü ifade etmek karşındakine yumruk atmaktan çok daha fazla insanı demir parmaklık ardına yolluyor. Sitemizin yazarlarından Sn.Tekelioğlu da yazısını kısmen bu çelişkiye ayırmadı mı? İhanet ve cehalet suçlaması ile karşılaşmaz ise sözlerini kaale alan partidaşları da olacaktır.

O yüzden siz de çok düşünmeyin, neme lazım. ?Çok düşündünüz, buyrun sizi de misafir edelim? diyenler çıkabilir.

Aslında Sn. Erdoğan´ın iki anlamlı cümlesi de Brunson davası ile tartışmalı bir alanda kaldı: ?Türkiye bir hukuk devletidir.? ?Dünya 5´ten büyüktür.?

Perşembe akşamı Amerikan yayın organları rahibin çıkacağını yazdılar. İşin hukuki değil siyasi olduğunu gördük. Dünyanın 5´ten büyük falan olmadığı, gücün orantısız dağılımının da dünyanın doğasında olduğunu anladık.

AKP iktidarının ABD nazarında etkisinin hiç de iddia edildiği gibi olmadığını da bu vesile ile gördük.

ABD´li en tanınmış rahip Martin Luther idi. Şimdi de onun kadar olmasa da kendisine yer bulacak bir Amerikalı daha oldu: Andrew Brunson. Eskiden ? ajan?dı? şimdi ?adam? yani din adamı.

Herkesin broker kesildiği ortamda dolar düştü. Acaba salıverilecek başka kimse var mı? Benim aklıma gelen çok kişi var da; vakti gelmedi sanırım. Neyse salacaklarsa da salmazlar mazAllah sözü kısa keselim bu bahiste.

İşin diplomatik ve siyasi alandaki karşılığına bakacak olursak. Halkbank davasının kapanması ve Hakan Atilla´nın bir şekilde özgürlüğüne kavuşması bir mütekabiliyet olarak beklenirdi. Diğer türlü neticeler beyhudedir, hatta diplomatik hezimettir. Bekleyip göreceğiz.

Asıl sorulması gereken on yılların soruları şunlardır: aramızdaki diğer anlaşmazlıklar sonuçlanabilecek mi? Fırat´ın doğusu ne olacak?

Papaz Brunson muhabbetleri bir hafta daha konuşulur. Bize artık yeni aksiyonlar lazım ülkece. CHP´nin İş Bankası payı favori mevzu, ardından HDP´nin belediyeleri gelir.

Ülkemizin Püskevit seven lideri Bahçeli ?Türkiye kaybetti? buyurmuş.  Tabii hemen arkasından ?bu durumun ittifak ile ilgisi yok? da diyecektir. MHP siyasi parti olmasa gerçekten hepimiz çok eğleneceğiz. Ama gelin görün ki iktidarı hem de tüm hamlelerinde hep destek tam destek diyen partinin ülkede aldığı mevzi oydan çok ötede bir güç temerküz ettiği zannı hiç de eğlenceli olmuyor.

Başkanlık sistemi koalisyonları bitirecekti sözde. Koalisyonun en tuhaf halini bu ülkeye yaşatan sisteme de Türk tipi başkanlık denecek herhalde.

İşin hukuk devleti alanındaki tartışması ise baştan sona fecaat. Son dönemlerin meşhur sözü ile : ?Büyük Mahvoluşlar Söz Konusu ama, Yıkılmadık Ayaktayız? (mı acaba ? )



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz