Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

21 yıl mahkemeye çıkarılmadan Guantanamo'da tutulan Suudi mühendis iade ediliyor

Gassan Abdullah el-Şerbi, bu yıl içerisinde Guantanamo'dan gönderilen dördüncü mahkum oldu

21 yıl mahkemeye çıkarılmadan Guantanamo

ABD ordusu, 21 yıldır Guantanamo'da tutulan Suudi mühendis Gassan Abdullah el-Şerbi'yi ülkesine iade etme kararı aldı.

El Kaide adına bomba yaptığı şüphesiyle tutuklanan El-Şarbi'ye 21 yıl boyunca herhangi bir suçlama yöneltilmedi ve Suudi mühendis hiçbir zaman mahkemeye çıkartılmadı.

Aylar süren diplomatik çabaların ardından, 48 yaşındaki El-Şerbi'nin ülkesine iade kararı eylülde alınmış ancak açıklanmayan nedenlerle ertelenmişti.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suudi mühendisin ABD ulusal güvenliğine yönelik devam eden, belirgin bir tehdit oluşturmadığı için iade edilmesi kararı alındığı ifade edildi. Açıklamada, Suudi Arabistan'a gönderilecek olan El-Şerbi'yle ilgili izleme, seyahat kısıtlaması ve bilgi paylaşımı gibi güvenlik önlemlerinin alınacağı vurgulandı.

Şubat 2022'de toplanan Pentagon Periyodik Gözden Geçirme Kurulu, El-Şerbi'nin El Kaide içerisinde lider ya da yönetici pozisyonunda olmadığı, cezaevinde uyumlu bir görüntü çizdiği ve zihinsel sağlığının iyiye gitmediği sonucuna vardı.

11 Eylül saldırganlarıyla aynı uçuş okuluna gitmişti

ABD ordusu daha önce El-Şerbi'ye yönelik suçlamaları değerlendirmiş ancak 2008'de suçlamaları düşürme kararı almıştı. Düşürme kararına rağmen tahliye yönünde bir karar olmaması nedeniyle El-Şerbi, Guantanamo'da tutulmaya devam etmişti.

ABD yönetiminin iddiasına göre, El Şerbi 11 Eylül saldırılarının ardından Pakistan'a giderek burada bomba yapımı üzerine eğitim aldı ve bir yıl sonra Pakistan'da yakalanmasının ardından ise Guantanamo'ya gönderildi.

ABD yönetiminin El-Şerbi'yi öncelikli olarak hedef almasının nedeninin, Suudi mühendisin Arizona'da bir havacılık üniversitesinde eğitim alması ve 11 Eylül saldırganlarından ikisinin gittiği uçuş okulan gitmesi olduğu tahmin ediliyor.

Suudi Arabistan'a iade edilecek olan El-Şerbi, bu yıl içerisinde Guantanamo'dan gönderilen dördüncü mahkum oldu. 

2003'te en kalabalık olduğu dönemde 600 mahkuma ev sahipliği yapan Guantanamo'da El-Şerbi'nin transferinin ardından 31 tutuklunun kalacağı belirtildi. ABD Savunma Bakanlığı kalan 31 tutukludan 17'sinin de kendilerini kabul edecek istikrarlı bir ülke bulunması durumunda transfer edilmeye uygun durumda olduğunu açıkladı.


Kaynak: Independent Türkçe



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER