Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

2019´da Hac Boykotu Olur mu?

Sinan ESKİCİOĞLU - 10.10.2018 Çarşamba

2019´da Hac Boykotu Olur mu?

10.10.2018 Çarşamba

Birçok şeyi boykot ediyoruz.

Eskiden Filistin-İsrail sorunu sebebiyle listeler elden ele gezerdi. Acaba hangi ürünleri boykot etsek de, Filistinlilere destek olmak için Yahudi şirketlerini protesto etsek diye.

O kadar çok farklı Yahudi mezhebi ve hayata bakış tarzı var oysaki. Sefarad mı, Aşkenaz mı, Ortodoks mu şirket sahibi, bunun hiç önemi yoktu. Önemli olan Yahudi ya, o yeterdi. İsrail´e destek veriyor mu vermiyor mu araştırmaya bile gerek olmazdı.

En yeni olarak da Iphone´ları kırarak ABD´yi boykot ettik. Acaba Apple laptopu olanlar da kırdılar mı bilemiyorum. Malumunuz Apple laptop yaklaşık 22.000 TL civarında.

Boykotun daha ateşi soğumamışken ABD ile ilişkiler normale döndü ve ?ne için boykot yapmıştık ki´ der olduk.

Avrupa ülkelerine tepki için başka boykotlar da yapıldı.

Bugün itibariyle durum biraz farklı. Cemal Kaşıkçı olayı durumu farklı kılan sebep.

Konsolosluğa girdiği aşikar ama ondan sonra ne olduğu bilinmiyor. Türkiye´ye gelerek böyle bir operasyonu yapanlar acaba gerçekten Suudlular mı, böyle bir soru akla geliyor.

İkinci soru da, Türkiye´de böyle operasyon yapacak gücü kendilerinde nasıl buluyorlar? Türkiye güçlü bir ülke. Öyle elini kolunu sallayıp da operasyon yapılacak bir ülke değil. Bu işin arkasında neler var?

Bu sorular asıl konumuz değil evet ama aklıma takılmışken paylaşayım istedim.

Konumuz Cemal Kaşıkçı olayından sonra Suudi Arabistan´la ilişkimiz?.

En çaresiz boykot yapma şekli ?bayrak yakma´.

Suudilerin bayrağını yakmak çok farklı, mümkünü yok ve dini bir mesele. Umarım buna yeltenen olmaz.

Diğer bir yol da, Haccı boykot etmek.

Rabbim, sen nelere kadirsin. Seviniyor muyum, evet seviniyorum. Çünkü bu çok güzel bir fırsat ve kader düzleminde üzerine düşünülmesi gereken bir gri nokta. Neden gri? Çünkü herşey olabilir.

Madem savaşlar artık ekonomi üzerinden oluyor,

Madem bu adamlar ellerini kollarını sallaya sallaya gelip ülkemizde operasyon yapmışlar,

Madem bu adamlar ülkemizi operasyon yapılabilecek ülke olarak görmüşler,

O zaman biz de 2019´da Haccı BOYKOT edelim?

Hatırımız geçen ülkelere de bunu bildirelim.  

Ama konsolosluk önüne toplanıp gösteri yapmadan, sloganlar atmadan, ?kahrolsun Suudlar´ demeden yapalım.

Hacılar üzerinden milyonlarca dolar kazanan Suud yönetiminin gelirlerine taş koyalım.

Bunun ne gibi faydaları olur? Emin olun çok faydaları olur.

Suud yönetimi, müslümanların kutsal gördüğü gibi, haccı kutsal görse de aslında çok daha farklı açıdan bundan etkilenecek. Müslümanların merkezine sahip oldukları için kendilerini dinin sahibi gören Suud yönetimi 1400 yılın alışkanlığının boykotu ile şaşkınlığa kapılacak. Çünkü hac, onlar için İslam´la beraber başlayan bir ibadet olsa da, geçmişi olan bir kültür, adet ve kendilerini üstün görme sebebi. Bu durum, onları düşünmeye sevkedecek. ?Nasıl olsa geliyorlar´ düşüncesinde gedik açacak.

Hac boykot edilirse, ülkemizde ve diğer ülkelerde yaşayan müslümanlar büyük şaşkınlığa uğrayacaklar. Bu da neymiş, Hac boykot edilir miymiş demeye başlayacaklar.

İşte bu da, hac ibadetinin masaya yatırılmasına sebep olacak. En güzeli de bu zaten. Masaya yatırılmasıyla sorular, sorular.

Hac aslında nasıl yapılır, Haccın anlamı nedir, Hac ibadeti ile Suudi Arabistan yönetimi arasındaki bağlantı nedir? Hac sadece oraları ziyaret etmek, şeytan taşlamak ve tavaf etmek midir, yoksa haccın daha deruni anlamları ve müslümanlara vermek istediği mesajlar mı vardır?

Bu sorular irdelenmeye başladıkça sıçrama yaparak diğer ibadetlere de geçecek. İslam´ı sadece dört ibadete (namaz, oruç, hac, zekat) indirgemiş olan müslümanlar, biraz olsun ?aaa noluyor ya´ diyerek, şaşkınlıkla akıllarını kullanmaya başlayacaklar. Zaten koskoca İslam´ı dört ibadete indirdik, bir de bunların biri daha giderse ne yaparız telaşına kapılmak,başka soruları doğuracak.

Tabii şu da var: Hac ibadetinden para kazanan şirketler, şahıslar, hocalar bu durumdan acayip rahatsız olurlar. Ne de olsa öyle paralar kazanıyorlar ki, boykot falanla vazgeçilecek cinsten değil.

Haccı boykot etmekle bir günaha da girmeyiz. Müslümanların uyanmaları, akıllarını kullanmaya başlamaları, ?İslam ve Hayat´ birlikteliğini sorgulamaya başlamaları açısından öyle faydaları olur ki, günaha girmek bir yana sevap bile kazanırız.

Hadi diyelim boykot etmedik. Boykot edeceğimizi duyurmak bile çok güzel etkiler yapacaktır.

Bundan dolayı ben buradan yetkililere sesleniyorum. Boykot edileceğini duyurun ve bekleyin, bakın ne kadar güzel yansımaları olacak.

Haccı boykot için EVET?

Sevgi ve Bilgiyle kalın



Anahtar Kelimeler: 2019 Boykotu Olur

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER