Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İsrail sağından Mescid-i Aksa´da sinagog inşa etme çağrısı

İsrailli aşırı sağcı aktivistler, hükümeti Mescid-i Aksa´da sinagog inşa etmeye ve Yahudilerin ibadetine açmaya çağırdı.

 İsrail sağından Mescid-i Aksa´da sinagog inşa etme çağrısı

İsrailli aşırı sağcı aktivistler, İsrail hükümetine işgal altındaki Doğu Kudüs´te bulunan Mescid-i Aksa´da sinagog inşa etme ve Yahudilerin ibadetine açma çağrısı yaptı.

İsrail´in Jerusalem Post gazetesine göre, adı belirtilmeyen İsrailli aşırı sağcı grupların liderleri pazar günü bir araya geldi. Haberde, söz konusu kişilerin Harem-i Şerif´in içinde ?sinagog? olduğunu gösteren bir pankart asmayı dahi planladığı belirtildi.

Haberde, İsrail parlamentosundaki HaBayt HaYehudi (Yahudi Evi) Partisi üyesi Milletvekili Bezalel Smotrich´in de 2017´de Mescid-i Aksa´da bir sinagog açılması çağrısı yaptığına dikkat çekilerek, radikal hahamların da 2014´te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu´dan Harem-i Şerif´te yeniden ?Süleyman Mabedi´ni? inşa etme talebinde bulunduğu hatırlatıldı.

Öte yandan 22 Şubat´ta Mescid-i Aksa´nın doğu surlarında bulunan Rahmet Kapısı´ndaki mescidin yeniden ibadete açılmasıyla İsrail güçlerinin oluşturduğu gerginliğin gölgesinde radikal Yahudi örgütlerden de Mescid-i Aksa´ya baskın çağrıları yapılıyor.

?Tapınak Dernekleri Koalisyonu? adlı "sivil toplum kuruluşu" bünyesinde hareket eden fanatik Yahudilerin sosyal medyada, acil başlığıyla yaptıkları paylaşımlarda, Harem-i Şerif´te ayin çağrısı yapıldı.

İsrail Sulh Mahkemesi de dün Kudüs İslami Vakıflar İdaresi´ne, İsrail Başsavcılığının Rahmet Kapısı´nın kapatılması talebini uygulaması çağrısı yaparak, vakıflar idaresinin kapıyı kapatmaması durumunda, kapatma kararı çıkarma tehdidinde bulunmuştu.

İsrail Başsavcılığı, işgal altındaki Doğu Kudüs´te bulunan Mescid-i Aksa´nın Rahmet Kapısı´ndaki mescidin kapalı tutulması için İsrail Sulh Mahkemesi´ne başvuruda bulunmuştu.

Başta Halid Zabarka olmak üzere Mithat Diybe, Müfit el-Hac, Cad Kadmani, Remzi Kuteylat ve Hamza Kuteyne gibi önde gelen Filistinli avukatların imzasıyla dün yapılan ortak yazılı açıklamada, İsrail Başsavcılığının Rahmet Kapısı´nın kapatılması için ortaya attığı iddiaların boş ve asılsız olduğu vurgulanmıştı.

Rahmet Kapısı´nın açılması

İsrail güçleri, 2003´ten bu yana giriş ve çıkışlara kapalı tutulan Mescid-i Aksa´nın doğu surlarındaki Rahmet Kapısı´na inen merdivenlerin başındaki kapıyı 17 Şubat´ta zincirlemişti.

Bunun üzerine 18 Şubat´ta Mescid-i Aksa´da toplanan bir grup Filistinli genç kapıyı kırmış, İsrail polisi gençlerden bazılarını gözaltına almış, Harem-i Şerif´in kapılarını bir süreliğine kapatmıştı.

İsrail polisi 19 Şubat akşamı da Rahmet Kapısı´nda nöbet tutan Filistinli cemaate saldırmış, çıkan olaylarda çok sayıda kişi yaralanmış, bazıları gözaltına alınmıştı.

Filistinliler, 22 Şubat´ta 16 yıl aradan sonra ilk defa Mescid-i Aksa´daki Rahmet Kapısı´nın içinde cuma namazı kılmıştı.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail´in onayı olmadan Rahmet Kapısı´nın Kudüs Yüksek İslami Vakıflar Konseyi Başkanı Şeyh Abdülazim Selheb tarafından açıldığı ve yüzlerce Filistinlinin cuma namazını burada eda ettiği bildirilmişti.

İşgal altındaki Doğu Kudüs´te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER