Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bir Sergi: ?Havadis 1917-1918 Yüz Yıl Önce´

Edebiyatçı yazar Beşir Ayvazoğlu´nun Karar.com´da yayımlanan ?Haydi dostlar,Merih´e?´ başlıklı yazısının, bu başlıkta yayımlanan yazısından bağımsız olarak kaleme aldığı ve İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Atatürk Kitaplığı tarafından düzenlenen ?Havad

 Bir Sergi: ?Havadis 1917-1918 Yüz Yıl Önce´

İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Atatürk Kitaplığı tarafından düzenlenen ?Havadis 1917-1918, Yüz Yıl Önce? sergisi Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi´nde devam ediyor. Atatürk Kitaplığı uzmanlarının TaninSabahTasvir-i EfkârİkdamVakitServet-i FünunDonanma, Harp MecmuasıŞehbal gibi gazete ve dergileri büyük bir titizlikle taranarak seçtikleri haber, yazı ve fotoğraflardan oluşan sergide Birinci Dünya Harbi´nin son iki yılı bütün yönleriyle gözler önüne seriliyor. Bu yılların sadece bizim için değil, dünya tarihi açısından son derece önemli olduğunu, imparatorlukların bu yıllarda yıkıldığını, büyük göçlerin ve korkunç bir altüst oluşun yaşandığını unutmamak gerekir.

İki yüz elli civarında haber, sekiz yüz civarında görselin yer aldığı sergide ayrıca İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü´ne bağlı Şehir Müzesi´nin envanterine kayıtlı Alman Mülakatı Madalyası, Hilal-i Ahmer Sergisi Madalyası, Cihad-ı Ekber Madalyası, Kâbe Kilidi Kesesi gibi birçok obje de teşhir ediliyor. Son zamanlarda çok önemli arşivlerin Atatürk Kitaplığı´na kazandırıldığını, bunlardan birinin de Rauf Orbay Arşivi olduğunu, sergide bu arşivdeki malzemeler kullanılarak bir Rauf Orbay-Mondros Mütarekesi Odası oluşturulduğunu hatırlatmak isterim. Bir oda ise ?Çöl Kaplanı? lakaplı Medine Müdafii Fahrettin Paşa´nın Atatürk Kitaplığı´na kazandırılan özel arşivine tahsis edilmiştir.

Sanat galerisine dönüştürülen Maksem´in büyülü atmosferinde ?Havadis 1917-1918? sergisini gezerken adeta zamanda yolculuk ederek Devlet-i Aliyye´nin son yılarında yaşanan derin endişeyi ve hüznü hissettim. 22 Aralık tarihine kadar açık kalacak olan bu muhteşem sergiyi bütün okuyucularıma tavsiye ediyor, Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder ve ekibini tebrik ediyorum.



Anahtar Kelimeler: Sergi Havadis 1917 1918 Önce

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER