Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

?ABD AFGANİSTAN İLE İLGİLİ 17 YILDIR YANLIŞ BİLGİ PAYLAŞMIŞ´

New York Times gazetesi, ABD´li yetkililerin 17 yıldır Afganistan´daki durumun ilerleyişine dair abartılı ve yanlış raporlar yayımlayarak kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini savundu.

 ?ABD AFGANİSTAN İLE İLGİLİ 17 YILDIR YANLIŞ BİLGİ PAYLAŞMIŞ´

10. 09. 2018 Pazartesi

New York Times gazetesi, ABD´li yetkililerin, Afganistan´da 17 yıldır sahadaki durum konusunda yanlış bilgiler içeren raporlar yayımladığını ileri sürdü.

New York Times´ın haberinde, ABD´li yetkililerin, 2001 yılından bu yana Afganistan´daki durumun ilerleyişine dair abartılı ve yanlış raporlar yayımlayarak kamuoyunu yanlış yönlendirdiği belirtildi.

ABD´nin, Afgan hükümetinin ülkenin yüzde 56´sını kontrol altında tuttuğunu ileri sürdüğüne işaret edilen haberde, bunun aksine hükümetin sadece yüzde 29´luk bir kısmı kontrol ettiği kaydedildi.

Afganistan´daki çatışmalarda 2 bin 200 ABD askerinin öldüğüne ve ABD´nin Talibanla mücadele ve ülkeyi yeniden inşa etmek için 840 milyar dolar harcadığına işaret edilen haberde, bu rakamın İkinci Dünya Savaşı´nın ardından Avrupa´nın yeniden inşası için Marshall Planı çerçevesinde harcanan rakamdan daha fazla olduğu vurgulandı.

Bu yatırımın ABD´lilerin tepkisini çektiğine, bu nedenle de ABD hükümetinin Taliban´ın yenildiği şeklinde bir tablo çizdiğine değinilen haberde, halka yansıtılanın aksine, 2017´den bu yana Taliban´ın ABD´nin işgalinden beri en fazla Afgan toprağını elinde tuttuğu belirtildi.

Haberde, ABD´nin sadece savaşın ilerleyişi konusunda değil, Afganistan´daki yaşam koşulları konusunda da yanlış bilgiler paylaşıldığı belirtildi.

ABD hükümetinin 2010´da yayımladığı bir raporda, Afganların ortalama yaşam süresinin 63 olduğunun belirtildiğine dikkati çekilen haberde, Dünya Sağlık Örgütü´nün (DSÖ) 2009´daki raporunda bu ülkede ortalama yaşam süresini 48 olarak verdiği, küçük yaştaki çocukların ölüm oranının yüksek olduğu bilgisini paylaştığı kaydedildi.

Ayrıca ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı´nın (CIA) geçen yılki raporunda da Afganlıların yaşam süresinin 51 olduğunun belirtildiği aktarıldı



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER